Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rubla s-a prăbușit cu 30%. Banca Centrală a Rusiei face apel la calm, în urma sancţiunilor

atm-rusia-rubla-ap22056736814274.jpg

Oamenii stau la coadă pentru a retrage bani de la un bancomat din Sankt Petersburg, Rusia. Potrivit Băncii Centrale a Rusiei, doar joi, ziua invadării Ucrainei de către Rusia, rușii au retras 111 miliarde de ruble (aproximativ 1,3 miliarde de dolari) în numerar.
Sursa imaginii: 
AP Foto/Dmitri Lovetsky

Preţul petrolului Brent a depăşit 100 de dolari pe baril, rubla s-a prăbuşit cu 30%, iar acţiunile asiatice au scăzut. Banca Centrală a Rusiei a făcut apel la calm, pe fondul temerilor că noile sancţiuni financiare vor duce la retrageri masive din bancomate şi din depozitele bancare. Instituția a majorat și cursul de schimb și dobânda de referință în încercarea de a opri prăbușirea monedei ruse.

Preţul petrolului Brent a depăşit 100 de dolari pe baril, dolarul s-a apreciat, în timp ce rubla s-a prăbuşit cu 30%, la un minim record, iar acţiunile asiatice au scăzut, după sancţiunile occidentale dure împotriva Rusiei anunţate în weekend, între care excluderea unor bănci ruseşti din sistemul internaţional de plăţi SWIFT, transmite Reuters preluată de News.ro.

Cererea pentru active sigure a dus la creşterea cererii pentru dolar, yen şi obligaţiuni precum titlurile Trezoreriei SUA, iar euro a scăzut, toate acestea după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat în direct ”plasarea în alertă de luptă” a ”forţei de disuasiune”, care include o componentă nucleară.

Tensiunile au crescut temerile că aprovizionarea cu petrol din Rusia, al doilea mare producător din lume, ar putea fi întreruptă.

Preţul barilului de petrol Brent a crescut cu aproape 5%

Preţul barilului de petrol Brent cu livrare în aprilie a crescut luni cu 4,79% în deschiderea Bursei din Londra, fiind cotat la 102,6 dolari pe piaţa futures, ceea ce reprezintă un nou maxim istoric începând din septembrie 2014, relatează agenţia EFE preluată de Agerpres.

În SUA, preţul petrolului Texas (WTI) s-a majorat cu 5,7% înainte de deschiderea oficială a bursei, până la 96 de dolari barilul.

Acţiunile din regiunea Asia-Pacific au coborât după ce au petrecut sesiunea de dimineaţă mai ales pe verde.

Randamentul titlurilor pe 10 ani ale Trezoreriei SUA a scăzut cu aproximativ 0,09 puncte procentuale, la 1,89%.

Euro a scăzut cu 1,1%, până la 1,11465 dolari pe unitate şi cu 1,1% faţă de moneda japoneză, până la 128,785 yeni, în timp ce dolarii australieni şi neozeelandezi, sensibili la risc, au scăzut cu 0,78% şi, respectiv, 0,88%.

Minim record pentru rublă în raport cu dolarul

Rubla a coborât cu 29,67% până la 119,5 per dolar. Aurul a crescut cu mai mult de 1%, la aproximativ 1.909 USD, la cerere pentru cele mai sigure active.

Banca centrală a Rusiei a majorat brusc rata de referință de la 9,5 la 20% în încercarea de a opri prăbușirea rublei. De asemenea, a fost și majorat și cursul de schimb.

Majorarea s-a realizat și pentru a preveni fuga băncilor, în contextul sancțiunilor occidentale impuse din cauza războiului rusesc din Ucraina.

Rusia majorează cursul de schimb în încercarea de a opri prăbușirea rublei

Banca Centrală a Rusiei a făcut apel la calm, pe fondul temerilor că noile sancţiuni financiare vor duce la retrageri masive din bancomate şi din depozitele bancare, transmite BBC preluat de Agerpres.

Instituţia, care are rezerve de aproximativ 630 de miliarde de dolari, a dat asigurări că "are instrumentele şi resursele necesare pentru a menţine stabilitatea financiară şi a asigura continuitatea operaţională a sectorului financiar".

Comisia Europeană, Statele Unite, Canada şi Marea Britanie au decis sâmbătă îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, iar unele bănci ruseşti au fost excluse din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale.

Din cauza temerilor privind sancţiunile internaţionale, Banca Centrală a Rusiei a fost forţată vineri să majoreze sumele de bani cu care sunt aprovizionate ATM-urile, cererea pentru numerar ajungând la cel mai ridicat nivel din martie 2020.

În urma sancţiunilor, Banca Rusiei nu va mai putea vinde active peste hotare pentru a sprijini propriile bănci şi companii.

Analiştii de pe pieţele financiare estimează că rubla se va deprecia şi mai mult luni, iar ruşii ar putea să-şi retragă banii din bănci.

Duminică Banca Centrală a Rusiei a insistat că "sistemul bancar rus este stabil, are suficient capital şi lichidităţi pentru a funcţiona fără dificultăţi în orice situaţie".