Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bursa din Moscova nu se mai deschide luni. Companiile rusești, pierderi uriașe pe bursele europene

sber_down.jpg

Companiile ruseşti listate la Londra s-au prăbuşit după eliminarea unor bănci din Rusia din SWIFT. Astfel, titlurile Sberbank (SBER), au înregistrat la un moment dat un minus de 75.11%.
Sursa imaginii: 
londonstockexchange.com

Bursa de Valori de la Moscova nu se va deschide luni, a anunţat Banca Centrală a Rusiei, după ce moneda ţării s-a prăbuşit în urma sancţiunilor occidentale, potrivit CNN. Pe bursa de la Londra companiile ruseşti sunt în picaj: Sberbank minus 70%, Lukoil minus 61%, Rosneft minus 42%.

 

Din cauza situaţiei actuale, Banca Rusiei a decis să nu deschidă astăzi o secţiune a pieţei bursiere, o secţiune a pieţei derivatelor şi o secţiune a pieţei derivatelor la Bursa din Moscova”, se arată în comunicatul instituției.

Suspendarea tranzacţiilor vine după ce rubla s-a prăbuşit luni cu aproape 30%, în condiţiile în care pieţele au început să evalueze impactul sancţiunilor impuse de Statele Unite şi aliaţii din NATO Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Companiile ruseşti listate la Londra s-au prăbuşit după eliminarea unor bănci din Rusia din SWIFT

Astfel, titlurile Sberbank SBER (cea mai mare bancă rusească, controlată de stat), au înregistrat la un moment dat un minus de 75.11%, Lukoil LKOD, - 59.42%, Rosneft Oil ROSN, - 44.25%, Gazprom Neft GAZ, - 27.98%, PhosAgro PHOR, - 55.83%.

Sberbank Europe AG, care avea active totale de 13,64 miliarde de euro (15,3 miliarde de dolari) la sfârşitul anului trecut, împreună cu unităţile sale din Croaţia şi Slovenia, a suferit o retragere rapidă a depozitelor în ultimele zile şi este posibil să nu reuşească să îşi plătească datoriile sau alte pasive, potrivit Băncii Centrale Europene, notează Reuters.

"Sberbank Europe AG şi filialele sale au înregistrat ieşiri semnificative de depozite ca urmare a impactului asupra reputaţiei provocat de tensiunile geopolitice", a precizat BCE într-un comunicat. "Acest lucru a dus la o deteriorare a poziţiei sale de lichiditate", a adăugat BCE. "Nu există măsuri disponibile cu şanse reale de a restabili această poziţie la nivel de grup şi în fiecare dintre filialele sale din cadrul uniunii bancare".

În weekend, Europa a îngheţat principalele afaceri ale Sberbank în blocul comunitar, după ce autorităţile de reglementare au stabilit că este posibil ca acestea să dea faliment în urma sancţiunilor impuse ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, notează agenţia americană de ştiri Bloomberg.

Consiliul unic de rezoluţie, care se ocupă de băncile europene care au probleme, a suspendat plăţile, executarea şi drepturile de reziliere pentru trei divizii ale Sberbank până la sfârşitul zilei de 1 martie. Această măsură a fost luată după ce Banca Centrală Europeană a stabilit că Sberbank Europe AG, cu sediul în Austria, şi filialele sale din Croaţia şi Slovenia nu vor putea probabil să îşi plătească datoriile sau alte pasive la scadenţă.