Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Panica de la benzinării îngrijorează autoritățile în privința războiului informațional. Cât de pregătită e România?

social-media-fake-network-gd3a0b1e13_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Autoritățile sunt îngrijorate de ușurința cu care niște zvonuri din social media, amplificate și de unele instituții de presă, i-au făcut pe mulți români să se îmbulzească la benzinării de teamă că prețul carburanților ar urma să crească brusc în contextul războiului din Ucraina. Este periculos dacă se dezvoltă dintr-un fake news o astfel de panică, spune șeful statului. Purtătorul de cuvânt al guvernului a anunțat că orice încercare de a provoca dezechilibre și de a induce dezinformări va primi un răspuns din partea autorităților. Acest caz e un semnal de alarmă că opinia publică, în acest moment, este vulnerabilă la zvonurile panicarede pe mai multe subiecte care, direct sau indirect, au legătură cu situația din Ucraina, explică Flavia Durach, specialist în studiul dezinformării.

Creșterea prețurilor la carburanți a plecat de la o singură stație de benzină, însă se pare că informația a fost amplificată artificial și a dus la aproape un val de panică, spune președintele Klaus Iohannis. El a fost întrebat de jurnaliști despre cozile de miercuri, de la benzinăriile din ţară, unde românii au mers să alimenteze pe fondul unor zvonuri privind creşterea preţului la combustibili.

O parte semnificativă a acestui război se poartă în zona știrilor și a informațiilor false. Este periculos dacă se dezvoltă dintr-un fake news o astfel de panică și trebuie să fim foarte atenți și cu informațiile pe care le primim, iar jurnaliștii serioși și redacțiile serioase trebuie să aibă foarte mare grijă ce informații preiau și duc mai departe”.

Șeful statului a fost întrebat dacă este pregătită România pentru o campanie de combatere a știrilor false.

Atâta vreme cât războiul continuă, putem să ne așteptăm la orice încercare de a influența economiile europene prin fake news. De aceea trebuie să fim foarte precaut și da, statul este pregătit pentru a interveni în astfel de campanii”, conchide Iohannis.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că orice încercare de a provoca dezechilibre și de a induce dezinformări va primi un răspuns din partea autorităților.

"Efectele agresiunii militare ruse în Ucraina, care se resimt și în România, riscă să fie amplificate prin manipulări și dezinformare. Ca atare urmărim inclusiv aceste aspecte, luăm măsuri pentru a contracara inclusiv aceste forme de război informațional, încercări de a crea instabilitate și de a răspândi nejustificat panica în rândul populație. Informați-vă din surse verificate".

Și Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avertizat în privința războiului hibrid care ar avea loc deja în țară.

"România nu are absolut nicio problemă cu stocurile de petrol, nu are absolut nicio problemă cu stocurile de carburanţi, există resurse, românii nu au de ce să se teamă că vom ajunge să nu existe benzină şi motorină în staţiile de distribuţie. Nu există, de asemenea, niciun motiv pentru explozia preţurilor, aşa cum s-a întâmplat ieri, şi este absolut regretabil tot ce s-a întâmplat ieri şi această manipulare care a fost făcută. (...) Eu, personal, cred că ce s-a întâmplat în cursul zilei de ieri face parte dintr-un război hibrid care se petrece pe teritoriul României”, a declarat Virgil Popescu, joi seară, după şedinţa de Guvern.

Autoritățile au anunțat joi seară primele rezultate ale controalelor demarate la benzinăriile din țară în urma creșterilor de preț și a panicii create miercuri. În total, Autortitatea Națională pentru Protecția Consumatorului a dat amenzi de 370.000 de lei la benzinării, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru.

"Cea mai mare, de 100.000 de lei, a fost aplicată chiar la sediul central al unui furnizor de carburanţi care are pe teritoriul naţional 215 staţii de carburant. Odată cu amenda a fost propus şi semnat deja ordinul preşedintelui ANPC Horia Constantinescu, ordinul de încetare a practicilor comerciale incorecte pentru acest furnizor de carburanţi. Stația de la Beiuș, devenită deja celebră în România în cursul zilei de ieri (miercuri - n.r.), prin nivelul extrem de ridicat și de nejustificat al prețului practicat, a fost amendată cu 35.000 lei".

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că a început o acțiune în cadrul căreia sunt verificate toate stațiile de alimentare cu carburanți din România. Controalele au început în urma situației înregistrate miercuri când benzinăriile au fost luate cu asalt de români care au pus benzină și motorină nu doar în rezervoarele mașinilor ci și în bidoane sau butoaie din plastic, damigene, pubele sau chiar saci din plastic.     

Acest caz e un semnal de alarmă că opinia publică, în acest moment, este vulnerabilă la zvonurile panicarde pe mai multe subiecte care, direct sau indirect, au legătură cu situația din Ucraina. Deziformarea prinde și atunci când suntem emoționali în legătură cu o situație dar și când avem puține informații în legătură cu detaliile acelei situații, explică Flavia Durach, specialist în studiul dezinformării: