Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia: Supermarketurile limitează achiziţiile de făină şi ulei de floarea soarelui

supermarket.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Lanţurile de supermarketuri din Grecia au anunţat că vor restricţiona cantitatea de făină şi ulei de floarea soarelui pe care o pot cumpăra clienţii. Este o măsură de precauţie pe fondul majorării cererii, din cauza temerilor că aprovizionarea va fi afectată de războiul din Ucraina. 

Invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la creşterea preţurilor şi a provocat temeri privind deficitul de produse în Uniunea Europeană. Atât Ucraina cât şi Rusia sunt furnizori cheie de grâu şi ulei de floarea soarelui.

În urma unor măsuri similare adoptate în Spania şi Italia, patru lanţuri de supermarketuri din Grecia au limitat săptămâna aceasta achiziţiile online, şi în unele cazuri din magazine, de făină şi ulei de floarea soarelui.

Secretarul general pentru Comerţ şi Protecţia Consumatorului, Sotiris Anagnostopoulos, a declarat ieri că cererea pentru unele produse a crescut în ultimele săptămâni de trei ori, cumpărătorii făcându-şi provizii.

"Motivul limitării achiziţiilor la aceste produse este doar de precauţie, deoarece clienţii noştri sunt îngrijoraţi de războiul din Ucraina. Vrem să ne asigurăm că vom putea să ne servim clienţii şi în viitor", a declarat un oficial al unui lanț de supermarketuri pentru agenția Reuters, transmite Agerpres. 

Grecia importă aproximativ 250.000 tone de grâu din Ucraina şi Rusia, aproximativ 30% din importurile totale de grâu, anunţase anterior Ministerul Agriculturii.