Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radu Opaina: Pe timp de iarnă, costurile cu întreținerea se vor dubla

id175110_inquam_photos_octav_ganea.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos - Octav Ganea

Prețul căldurii în Capitală va fi de 2,4 ori mai mare începând de vineri. Consiliul General al Municipiului București a aprobat, miercuri, propunerea primarului general Nicușor Dan de creștere a tarifului la energie termică. Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, susține că bucureștenii nu plătesc un preț corect și acuză pierderile mari din sistem, dar și corupția, în vreme ce expertul în energie Ionuț Purica este de părere că guvernul ar trebui să reglementeze prețul gazului.

Bucureștenii care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire vor plăti pentru o gigacalorie 330 de lei fără TVA, comparativ cu 137 de lei, în prezent. Pe lângă preţul plătit de populaţie, Primăria Capitalei va veni cu o subvenţie de aproximativ 650 de lei, pentru a acoperi costul total al gigacaloriei, care se ridică la 980 de lei pe lună.

Majorarea tarifului gigacaloriei pentru bucureșteni este necesară pentru a echilibra întregul sistem de termoficare, pentru a permite menținerea sistemului de termoficare centralizat, care are beneficii importante în ceea ce privește mediul, a afirmat  primarul general, Nicușor Dan. El a amintit că tariful nu a mai fost modificat din anul 2011.

În favoarea scumpirii prețului la energie termică au votat 33 de consilieri, 19 au votat „împotrivă”, iar unul s-a abținut de la vot. 

Pe timp de iarnă, costurile cu întreținerea se vor dubla spune Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România. 


  
Expertul în energie Ionuț Purica acuză lipsa unei viziuni la nivelul îbtregii țări și subliniază că o primărie nu poate să reglementeze prețul gazelor. În opinia sa, populația ajunge să plătească factura războiului și a pandemiei pe fundalul inacțiunii autorităților: