Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce înseamnă 4 lei și 11 bani pe zi pentru o familie vulnerabilă?

poverty-gf1939897c_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay

Pachetul social pregătit de coaliția de guvernare are ca scop combaterea creșterii prețurilor la alimente și carburanți și "vizează populația foarte săracă", spune profesorul de economie Mircea Coșea. Una dintre măsuri ar consta în acordarea unor vouchere în valoare de 50 de euro, odată la 2 luni. "Trebuie să socotim în ce cantitate de mâncare se traduce această sumă într-o lună de zile", declară Mircea Coșea care avertizează însă în privința birocației specifice administrației din România.

Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR are în vedere noi măsuri de sprijin pentru populație. Ministrul Familiei Gabriela Firea a prezentat câteva dintre componentele pachetului social care vizează combaterea creșterii prețurilor la alimente și carburanți. 

PSD propune acordarea de vouchere pentru alimente de 50 de euro, la fiecare 2 luni, pentru familiile vulnerabile, vouchere lunare de 30 de euro pentru elevii cu burse sociale, dublarea cotei de hrană pentru bolnavii din spitale, creşterea valorii tichetelor de masă acordate angajaţilor, de la 20 de lei la 30 de lei, şi o schemă de ajutor de stat acordată transportatorilor, pentru decontarea accizei la motorina achiziţionată din ţară.

"Măsurile vizează populația foarte săracă", spune profesorul de economie Mircea Coșea, care precizează că "România are între trei milioane și jumătate până la patru milioane de oameni care riscă în următoarele luni să cadă sub limita subzistenței". 

"Nu s-a rezolvat problema facturilor, avem o inflație foarte mare, o creștere a prețurilor carburanților, cu efecte pe tot ce înseamnă produs și servicii, iar la toate acestea se adaugă presiunea războiului din Ucraina", explică el.

Cei 50 de euro odată la 2 luni înseamnă circa 4 lei și 11 bani pe zi. "Trebuie să socotim în ce cantitate de mâncare se traduce această sumă într-o lună de zile", declară Mircea Coșea care avertizează însă în privința birocației specifice administrației din România. De asemenea el mai vorbește și despre procuparea pentru imagine a decidenților politici. 

"Imaginea este ceea ce preocupă cel mai mult pe decidenții noștri politici. Sigur că aceste măsuri ar putea să ajute o anumită populație dacă ele vor fi aplicate corect, dacă birocrația României o să reușească să inventarieze și să-i pună pe liste pe cei care au aceste venituri, dacă organele locale vor încerca în teritoriu să-i găsească pe cei care au aceste venituri pentru că în mediul rural și în orașele mici oamenii habar nu au de ce se întâmplă, ei trebuie să fie căutați și ajutați. Deci în momentul în care înceă aceste măsuri să fie aplicate, trebuie să plecăm de la ideea că rata de eficiență va fi mult mai mică decât cea dorită. Sigur că, în momentul de față, aceste măsuri sunt mult mai importante ca imagine decât ca esență".