Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acord în oglindă între Rusia și Ucraina pe transportul cerealelor în Marea Neagră

deal_r_u.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/ Umit Bektas

”Astăzi (n.r. vineri), există un far pe Marea Neagră. Farul speranţei. Farul posibilităţii. Farul liniştii într-o lume care are nevoie de ea mai mult ca niciodată”, a afirmat şeful ONU.

Ucraina şi Rusia au semnat, vineri, un acord susţinut de ONU, la Istanbul, care permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră, iniţiativă care ar putea atenua criza alimentară globală, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează CNN.

”Promovarea bunăstării umanităţii a fost forţa motrice a acestor negocieri. Întrebarea nu a fost ce este bine pentru o parte sau cealaltă. Accentul a fost pus pe ceea ce contează cel mai mult pentru toţi oamenii din lumea noastră”, a subliniat el.

Guterres a precizat că acordul va reprezenta o ”uşurare pentru ţările în curs de dezvoltare aflate la limita falimentului şi pentru persoanele cele mai vulnerabile aflate la limita foametei şi va contribui la stabilizarea preţurilor alimentelor la nivel mondial”.

Guterres a subliniat rolul esenţial pe care îl va avea Turcia în implementarea acordului. El a spus că se bazează pe Turcia pentru a menţine un rol critic în viitor şi promite angajamentul deplin al ONU pentru a asigura succesul acordului. Acordul ”nu a fost încheiat uşor” şi ”a fost un drum lung” de când Guterres s-a întâlnit pentru prima dată cu preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a propune un plan de soluţii în aprilie. Guterres a cerut ”tuturor părţilor să nu scutească niciun efort pentru a-şi pune în aplicare angajamentele” şi a spus că ”nu trebuie să scutim niciun efort în numele păcii”. Şeful ONU a ţinut să menţioneze că este un ”acord fără precedent între două părţi implicate într-un conflict sângeros”, însă conflictul este în plină desfăşurare, iar ”oamaenii mor în fiecare zi. Se poartă lupte în fiecare zi", a spus el.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Turcia este ”mândră” că este ”esenţială” în cadrul acestei iniţiative, care va juca un ”rol major în soluţionarea crizei alimentare globale care a fost pe agenda zilei de mult timp”. ”Acordul de astăzi va ajuta la securitatea alimentară şi la controlul inflaţiei în întreaga lume”, a menţionat Erdogan.

Potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM), 47 de milioane de persoane suplimentare sunt expuse "foametei" de la începutul războiului.

Cu câteva ore înainte de ceremonie, Ucraina a precizat că nu va semna "niciun document cu Rusia", ci numai cu Turcia şi ONU. Antonio Guterres a subliniat totuşi caracterul "fără precedent" al acestui acord încheiat între două ţări în război.

Uniunea Africană salută acordul pentru deblocarea exporturilor de cereale.

Acest acord este „un răspuns” la vizita din iunie în Rusia a şefului statului senegalez Macky Sall, preşedinte în exerciţiu al UE, şi a lui Moussa Faki, preşedintele comisiei UA, care au subliniat în discuţia cu Vladimir Putin „urgenţa revenirii cerealelor din Ucraina şi Rusia pe pieţe mondiale”, a subliniat organizaţia într-un comunicat.

„UA reiterează apelul la un acord imediat de încetare a focului şi deschidere de noi negocieri politice sub auspiciile Naţiunilor Unite, în interesul păcii şi stabilităţii mondiale”, se mai arată comunicatul citat de Agerpres.

Invazia Rusiei în Ucraina, două ţări care asigură împreună 30% din exporturile mondiale de grâu, a condus la o creştere accentuată a preţurilor la cereale, ulei, dar şi fertilizatori.