Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce refuză Libanul primul transport cu cereale din Ucraina de după invazia rusească

cereale.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Primul transport cu cereale, care a plecat din Ucraina în baza acordului ONU, a fost refuzat de cumpărătorul din Liban din cauza livrării cu întârziere, anunță ambasada ucraineană de la Beirut, potrivit Reuters. Acum se caută un alt destinatar pentru cele 26 de mii de tone de porumb.

Nava M/V Razoni a plecat din portul Odesa la 1 august, transportând peste 26.000 de tone de porumb în cadrul unui acord negociat de ONU, menit să atenueze criza alimentară globală declanșată de războiul din Ucraina.

„Potrivit informațiilor furnizate de expeditorul cerealelor ucrainene de la bordul navei Razoni, cumpărătorul din Liban a refuzat să accepte încărcătura din cauza întârzierilor în ceea ce privește termenii de livrare. Astfel, expeditorul caută acum un alt destinatar pentru a-și descărca încărcătura fie în Liban/Tripoli, fie în orice altă țară/port", au anunțat ucrainenii.

Oficialii ucraineni spun că urmăresc să crească transporturile de cereale până la cinci nave pe zi în următoarele două săptămâni.

Alte două nave, care transportă 60.000 de tone de produse agricole, au plecat luni, 8 august, din porturile Ucrainei de la Marea Neagră.

Până acum, aproximativ 243.000 de tone de porumb au fost exportate din Ucraina pe șapte nave de la prima plecare de la 1 august, conform datelor Reuters de la Ministerul Apărării din Turcia.