Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iași | Proiecte pe bani europeni, la un pas de reziliere

lucrari_parc_iasi.jpg

Șantierul organizat pentru lucrările de reabilitare și modernizare a parcului din faţa Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”. (8 septembrie 2022)
Sursa imaginii: 
Facebook/Primaria Municipiului Iași

Mai multe proiecte europene ale Primăriei Iași se împotmolesc pe ultima sută de metri a programării bugetare 2014 – 2020. În unele cazuri, contractele de lucrări sunt blocate și urmează a fi reziliate, unele până la finalul anului. Creşterea preţului la materiale de construcţii se numără printre principalele cauze ale rezilierii contractelor, spune la RFI,  jurnalistul Alex Andrei, reporter la „Ziarul de Iași”, cel care a documentat subiectul. 

 

"În primul rând, la Iași sunt 20 de proiecte finanțate prin intermediul Programului Operațional Regional. Dintre acestea, 4 sunt finalizate iar celelate sunt în diverse etape de execuție. Probleme sunt la proiecte de mică amploare, care nu necesită o mare complexitate cum ar fi amenajarea unor parcuri, reabilitarea termică a unui spital...Aici se pune problema rezilierii contractelor. Deocamdată nu au fost reziliate, dar acest lucru se va întâmpla până la finalul anului, după cum a anunțat primarul.", explică jurnalistul Alex Andrei.

"De asemenea, lucrările la un campus şcolar au fost sistate după ce constructorul a intrat în stare de insolvenţă. Acelaşi constructor trebuie să amenajeze şi o grădiniţă. De peste doi ani, Primăria se chinuie să facă şase parcuri: lucrările sunt de mică amploare, iar realitatea din teren este diferită faţă de cea din birourile instituţiei.

La toate acestea se adaugă lucrări de eficienţă energetică la un spital: cu un prim contract de lucrări reziliat, şi cel de-al doilea este acum în pericol.", potrivit jurnalistului Alex Andrei.

Proiectul „Oaze de verdeaţă” presupune transformarea a cinci terenuri degradate din oraş în parcuri. Cu toate că lucrarea este de mică amploare, Primăria a întâmpinat încă de la început dificultăţi. O primă licitaţie de lucrări (4,33 mil. lei) a fost anulată în martie 2020. Viceprimarul Daniel Juravle, unul dintre foştii manageri de proiect, spune că lucrările vor fi finalizate, cel mai probabil, la începutul anului 2023...în cazul în care "constructorul va găsi o soluţie magnifică şi va continua lucrările, eu cred că totuşi se va ajunge la o reziliere în final”, a spus viceprimarul Juravle, citat de Alex Andrei.

Primăria a reziliat recent contractul de lucrări în cazul unui alt proiect european: modernizarea campusului şcolar de la Colegiul „Gh. Asachi”. Lucrările au demarat în mai 2020 şi au ca termen de finalizare februarie 2023. În urmă cu o săptămână, municipalitatea a anunţat rezilierea contractului, după ce constructorului i s-a cerut insolvenţa de la mai mulţi furnizori, mai spune Alex Andrei.

Potrivit jurnalistului, primarul Iașiului propune o nouă formulă de ajustare contractelor. " Interpelat recent pe tema acestor proiecte în ultima şedinţă de Consiliu Local, primarul Mihai Chirica a invocat necesitatea aprobării unei ordonanţe de urgenţă de către guvern. Din păcate, o parte dintre aceste lucrări nu pot beneficia în mod concret de formula de ajustare”, a spus primarul. 

„Sunt trei ordonanţe de guvern pe diferite categorii de lucrări pentru actualizarea valorii acelor contracte de lucrări sau furnizare motivat de creşterea explozivă a preţurilor la materiale, echipamente şi altele, inclusiv cu asumarea întârzierii unor termene din cauza faptului că furnizorii, mai ales de pe piaţa asiatică, furnizează din ce în mai rar şi la termene din ce în ce mai lungi. Din păcate, o parte dintre aceste lucrări nu pot beneficia în mod concret de formula de ajustare”, a spus primarul Mihai Chirica.

Revenind la actualele formule de ajustare aprobate de guvern, primarul a mai subliniat că acestea sprijină în special proiectele mari de infrastructură (rutier, apă-canalizare etc.). În schimb, este necesară şi o altă formulă care să se aplice la investiţiile unde ponderea materialelor de construcţii este mai mică, iar cea a echipamentelor, afectate de creşteri printr-un efect de domino, este majoră.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

Ați ascultat un interviu realizat în cadrul campaniei „Bani Europeni”, un proiect Freedom House România, în parteneriat cu RFI România și finanțat de Comisia Europeană