Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R.Moldova va cumpăra energie electrică de peste Prut. Spînu:”Plecăciuni, România”

energie_electric_ceata.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

”România ajută Republica Moldova într-un moment de grea încercare. Vom putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh (în jur de 90 EUR/MWh) datorită modificărilor în legislație făcute miercuri de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova”. Anunțul a fost făcut de vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura, din 14 octombrie, necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina.

Cumpărarea energiei din România, precizează ministrul Spînu, este posibilă, întrucât s-a reușit, în primăvara, sincronizarea sistemului R.Moldova la rețeaua europeană de energie electrică.

”Pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”, afirmă Andrei Spînu.

Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, Energocom este compania desemnată. ”Energia necesară poate fi cumpărată în cazul în care producătorii din România au suficiente cantități disponibile. De aceea, este important și vă rog să reducem în continuare consumul cât de mult putem. Marți, am văzut o mobilizare frumoasă din partea cetățenilor de a ne aduce fiecare contribuția la un consum mai mic. Haideți să facem acest efort. Este pentru Republica Moldova”.

”Datorită deschiderii sufletești și a sprijinului călduros oferit de România pentru cetățenii noștri, știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Plecăciuni, România”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.

Din dimineața zilei de 11 octombrie, R.Moldova primește integral energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, din stânga Nistrului, după ce Ucraina a oprit luni exportul de energie electrică către Europa, inclusiv R.Moldova. Chișinăul cumpăra 30 la sută din necesarul de energie din Ucraina. Andrei Spînu a declarat marți că autoritățile moldovene au purtat discuții cu Ucraine, România și Uniunea Europeană pentru a găsi o soluție bună pentru moldoveni.

Amintim că, la mijlocul lunii martie, Republica Moldova și Ucraina au fost sincronizate la rețeaua europeană de energie electrică a Uniunii Europene (ENTSO-E). Autoritățile de la Chișinău vorbeau despre un pas imens în direcția asigurării securității energetice a Moldovei și Ucrainei. 

 
R.Moldova va cumpăra energie electrică de peste Prut