Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ungaria: Sancțiunile nu au legătură cu inflația

rastislav-kacer.jpg

Rastislav Kacer, ministrul slovac al Afacerilor Externe și Europene
Sursa imaginii: 
tasr

După ce guvernul ungar a plafonat tot ce se putea, prețurile carburanților, prețuri la alimente, dobânzi la credite, inflația crește încontinuu de un an în țara vecină. Continuă și plafonările, de data aceasta la ouă.

Inflația în Ungaria pare de neoprit: de la 15,6% în august a urcat la 20,1 în septembrie și la 21,1% în octombrie. Ultima dată un asemenea procent se înregistra în anii de după căderea comunismului, când totul era în derivă. Cu aceasta Ungaria se apropie de țările cu cele mai ridicate inflații din Europa. Și mai dramatic este că cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la alimente: peste 70% la produse lactate, cașcaval și unt, și peste 80% la pâine și ouă. În total, 40 de alimente s-au scumpit cu peste 40% în ultimul an. De curând a fost publicat și un sondaj din care reiese că mai puțin de o treime, 31% din populația ungară se simte în siguranță din punct de vedere financiar, restul nu tocmai sau deloc. Doar 18% au rezerve financiare pentru a supraviețui 6 luni, iar 61% nu ar rezista nici măcar o lună fără venituri.

Datele inflației pe octombrie au fost publicate azi de Oficiul Național de Statistică, și tot azi guvernul a anunțat și măsuri anti-inflație: plafonarea prețului la ouă și cartofi la nivelul din 30 septembrie. Plafonările au devenit o tradiție în politica guvernului Orban. Pe 15 noiembrie anul trecut au limitat prețul benzinei CO95 și motorină. De la 1 februarie au limitat prețul la zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, pulpă de porc, piept de pui și lapte de vacă. Măsurile au fost introduse cu scopul declarat de a reduce inflația. Toate acestea înaintea invaziei ruse în Ucraina și înaintea oricăror sancțiuni UE împotriva Rusiei. De notat că în aceste zile se derulează în Ungaria o campanie intensă de propagandă guvernamentală care pune creșterea prețurilor pe seama sancțiunilor UE împotriva Rusiei, deși, cum am văzut, fenomenul a început cu mult înaintea acestora. Sancțiunile, spune guvernul ungar, sunt mai dăunătoare pentru Europa decât pentru Rusia, iar în clipa în care acestea s-ar anula, ar scădea brusc și inflația.

Însă opinia nu este împărtășită de Slovacia, una din cele 4 state ale cooperării de la Vișegrad. Argumentele guvernului ungar sunt total greșite, a spus ministrul de externe slovac, Rastislav Kacer într-un interviu pentru presa slovacă. Kacer a continuat: aceste argumente, pe care le auzim de la guvernul ungar, sunt de multe ori asemănătoare celor pe care propaganda de la Kremlin le folosește în războiul informațional. ”Aceste sancțiuni nu sunt deloc mai dăunătoare pentru Europa. Unii spun chiar că sancțiunile ajută Rusia - dacă ar fi așa, atunci Rusia nu ar lupta împotriva lor. Cu această opinie Ungaria este singură în UE și s-a izolat complet de ceilalți aliați”, a spus Kacer. Pentru Slovacia este o problemă și faptul că începând din 2014 Ungaria a început să folosească V4 ca un instrument politic în UE. Mesajul era: noi sunt altfel, noi suntem Europa mai bună. ”Eu am spus și atunci că noi suntem în primul rând membri ai UE. Am semnalat și atunci nemulțumirea noastră față de prezentarea V4 ca o insulă separată în Europa”,  a spus ministrul slovac de externe.

 
Corespondentul RFI Balazs Barabas despre inflația din Ungaria