Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Episodul “Ordonanţele”, la final. Andrei Ţăranu: Începe o altă poveste

Comisia juridică din Senat a adoptat proiectul de lege care respinge controversata  Ordonanță de Urgență 13, ce aducea modificări importante în legislația anti-corupție. Atât OUG 13, cât și următoarea, care o abrogă, ajung marţi la votul final, în plenul Camerei Deputaților. Cu alte cuvinte, dacă legile nu vor fi atacate ulterior  la Curtea Constituțională, s-ar putea încheia episodul ordonanțelor,  care a creat o doză uriașă de tensiune în societate și a scos sute de mii de oameni în stradă.

Dacă saga acțiunii intempestive a guvernului s-a terminat, începe o altă poveste, probabil mai lungă, care va ține capul de afiș în plan parlamentar, afirmă politologul Andrei Țăranu, în contextul în care tot marţi încep dezbaterile pe inițiativa ”România Dialogului”, a președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. ”Dialogul este necesar, însă depinde cum se poartă.  Mai ales că multe proiecte care s-au desfășurat sub egida parlamentului s-au încheiat în coadă de pește”  -  atrage atenția, la RFI, Andrei Țăranu:

“Probabil că se va sfârşi povestea ordonanţelor, dar nu trebuie uitat că toate partidele au hotărât că vor discuta o sumă de legi, atât privind graţierea, cât şi schimbarea Codurilor penale şi punerea lor în acord cu hotărârea Curţii Constituţionale”.

România Dialogului: Ce şanse are dialogul sub egida parlamentului?

“Iniţiativa este bună. Dialogul e necesar, dar vom vedea şi cum se va purta. Dacă se va purta cu câteva organisme care vor fi pre-pregătite şi pre-aduse, nişte structuri mai degrabă de partid, atunci iniţiativa va fi lipsită de interes.(...) Din nefericire foarte multe proiecte care s-au desfăşurat sub egida parlamentului s-au terminat în coadă de peşte. Nu a existat un raport sau o hotărâre. Şi nici o decizie de acţiune în această direcţie. (...) Dacă nu ar fi fost generat de domnul Tăriceanu (dialogul) probabil că ar fi avut şi mai mare impact.”

 
Ascultă AICI interviul integral cu politologul Andrei Ţăranu: