Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Frank-Walter Steinmeier, ales președinte al Germaniei

frank_steinmeir.jpg

Image source: 
rfi.fr / AFP

Diplomatul  Frank-Walter Steinmeier, fost ministru de externe, a devenit noul președinte al Germaniei. Reprezentanții Convenției Federale l-au ales cu 923 de voturi. Steinemeier, în vârstă de 61 de ani, va deveni cel de-al 12-lea președinte german din ultimii 70 de ani.

Frank-Walter Steinmeier (SPD) a fost susținut de către coaliţia de guvernare a cancelarului Angela Merkel. Victoria sa este mai mult decât clară: 923 de voturi pentru din 1253 valabile. Fostul ministru de externe i-a învins astfel pe Alexander Hold, reprezentantul unei formațiuni de centru-dreapta, Christoph Butterwegge, de extremă stânga și Albrecht Glaser, reprezentantul populiștilor de la AfD.

Anul trecut, Frank-Walter Steinmeier s-a pronunțat pentru ridicarea sancțiunilor economice față de Rusia.

Mandatul actualului președinte Joachim Gauck expiră luna viitoare. În Germania, funcția de președinte (pe care o va ocupa pentru următorii cinci ani Frank-Walter Steinmeier) este una mai mult simbolică. Președintele nu se alege așadar prin vot direct, ci în cadrul unui for alcătuit, în proporție egală, din parlamentari și reprezentanți de marcă ai societății civile, propuși de parlamentele regionale.

879