Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Imamul Muhammad Musri : Majoritatea tăcută își va exprima dezacordul cu mesajul lui Trump

imam.jpg

Imamul Muhammad Musri, președintele Societății Islamice a Floridei Centrale
Image source: 
Facebook/Imam Muhammad Musri

Imamul Muhammad Musri este președintele Societății Islamice a Floridei Centrale,  care grupează 10 moschei și o serie de centre educative și sociale.  Angajat de peste două decenii în multiple acțiuni și proiecte ecumenice,  caritative și de mediere,  el consiliază entități guvernamentale federale pe chestiuni religioase și este, din 2005, membru al Consiliului Inter-Comunitar și Inter-Confesional statal. Organizația condusă de imamul Musri își are sediul in Orlando, oraș care a fost,  la mijlocul lunii iunie, scena unuia dintre cele mai sîngeroase atacuri teroriste din istoria Americii. Cinicii ar spune că acel moment, și întregul context actual de tensiune inter-etnică și religioasă pe fundal electoral, reprezintă eșecul operei de o viață a unor personalități precum Muhammad Musri. Lucrurile nu stau așa. Dimpotrivă, și mesajul imamului - pe care l-am întîlnit la Convenția Democrată de la Philadelphia - tocmai de asta este atît de important acum: nu pierdeți speranța, criza e trecătoare; prin implicare și exemplu personal, ea va fi depășită.

- Din interiorul religiei, constat că există atitudini negative,  dar și voci care se pronunță clar pentru incluziune.  Pe baza relațiilor mele personale cu foarte multă lume,  am motive de mîndrie că sunt american. Nu mă îngrijorează prea mult vocile negative, pentru că știu care este spiritul adevărat al acestei țări: tolerant,  favorabil unei societăți pluraliste care-i acceptă pe toți.

- Donald Trump amplifică atitudinile negative despre care vorbeați.  Ce credeți despre nominalizatul Republican?

- La ignoranța asupra Islamului, care există deja într-un segment al publicului american,  s-a adăugat dezinformarea răspîndită pentru cîștig politic de domnul Trump,  care încearcă să stîrnească zîzanie între SUA și ansamblul lumii musulmane, pe de o parte,  americani în general și americani mahomedani pe de alta. Campania sa, deși stridentă și agitată, nu cred că are sorți de izbîndă. Caracterul adevărat al americanilor va duce la victoria dragostei și incluziunii. E o încercare grea pentru țara noastră, acest moment în care teama, ura chiar, sunt folosite de către Trump pentru a-și promova cauza. E regretabil și greșit, și în final va eșua, pentru că electoratul nu va accepta, nu-i va îngădui să ne înfățișeze astfel. Majoritatea tăcută își va exprima dezacordul cu mesajul său. Se întîmplă deja, din multiple direcții: din partea liderilor religioși, a prietenilor mei creștini evanghelici de pildă, care declară caă mesajul său nu-i reprezintă, nu este acceptabil.  Există însă această dilemă, că Trump a fost deja nominalizat de către unul dintre cele doua partide majore, cel Republican, deși pînă și in înteriorul acelui partid sunt unii nu tocmai fericiți cu investitura,  pe motiv că Trump nu întruchipează  valorile lor conservatoare. Ar fi vrut să fie altfel. L-am auzit recent și pe Barack Obama, care a considerat că Trump nu-i apt să fie președinte, din cauza opiniilor neconforme spiritului Constituției și valorilor americane. În cele din urmă americanii vor vota pentru altcineva. Nu neapărat pentru doamna Clinton, dar în nici un caz pentru domnul Trump.

- Pînă atunci trăiți, îmi închipui, cu efectele ieșirilor sale. Cum vă afectează, la nivel personal și comunitar,  schimbarea de atmosferă produsă de cînd Donald Trump și-a anunțat candidatura?

- Într-adevăr, în ultimul an și cîteva luni am înregistrat o creștere netă a numărului de atacuri fizice și verbale,  prin rețele de socializare, scrisori sau mesaje electronice injurioase.  Ce s-a întîmplat este că domnul Trump a conferit legitimitate multor grupuri motivate de ură, care erau marginalizate, neacceptate în societate.  Brusc, aceste elemente s-au simțit libere să iasă la lumină și să-și împroaște veninul asupra musulmanilor, mexicanilor, afro-americanilor, femeilor. Termenii dezbaterii s-au schimbat substanțial în ultimele cîteva luni, și am simți-o pe propria noastră piele. Una dintre moscheile de aici, din centrul Floridei, a fost vandalizată, Poliția Federală stabilind că motivul a fost  ura. A fost ceva cu totul neobișnuit: acea moschee ființează de mulți ani și nimeni nu s-a atins vreodată de ea, sau de altele din zonă.  Am avut de asemenea cazuri de persoane, în special femei,  de religie musulmană în veștminte distinctive care au fost atacate verbal și în unele cazuri fizic. Așa ceva, acest nivel de ostilitate la adresa comunității musulmane,  n-am văzut nici după tragedia de la 11 septembrie 2001.

 
Ascultă AICI interviul realizat de Radu Tudor cu Imamul Muhammad Musri