Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Irakul lansează ofensiva pentru Mosul. Expert militar: Pericolul ISIS va rămâne și după ce teroriștii vor fi învinși

irak.jpg

Trupe Peshmerga (luptători kurzi) se îndreaptă către Mosul, 17 octombrie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Azad Lashkari

Irakul a început operaţiunea militară pentru recucerirea oraşului Mosul, aflat de 2 ani sub ocupația Gruparii Stat Islamic. În oraş vor intra doar soldaţii irakieni şi membrii poliţiei naţionale, a anunţat şeful guvernului de la Bagdad. Miliţiile şiite şi kurzii nu vor participa la operaţiune pentru a evita tensiuni cu populaţia majoritar sunnită.

Mosulul este ultimul bastion major al grupării jihadiste în Irak. Pierderea acestui oraş ar marca înfrângerea definitivă a Statului Islamic în Irak, susțin mai mulți oficiali și specialiști. Operaţiunea militară a început în cursul nopții trecute și era plănuită de mai multe luni.

Mosulul se află sub controlul Grupării Stat Islamic din iunie 2014. ONU a avertizat că impactul umanitar al acestei bătălii poate fi "enorm" şi că poate afecta până la 1,2 milioane de persoane care trăiesc în oraş şi în zona acestuia.

Nu există date exacte despre câte persoane se află în oraş, însă peste două milioane de oameni trăiau la Mosul când a fost cucerită localitatea de Statul Islamic, în iunie 2014.

Asaltul, dat de peshmerga (luptători kurzi) şi forţe guvernamentale irakiene, este suţinut de coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite. Ofensiva lansată de forţele irakiene pentru a cuceri oraşul Mosul ar putea dura săptămâni sau chiar mai mult. Termenul a fost înaintat de un comandant american citat de AFP.

De reținut este și faptul că Şeful Statului Major al luptătorilor peshmerga a anunţat că aceştia nu vor intra în oraşul irakian Mosul în cursul ofensivei pentru eliberarea sa.

”Pericolul generat de jihadiști în Europa și în alte regiuni va continua cel mai probabil să existe și după înfrângerea mișcării teroriste”, este de părere Radu Dobrițoiu, expert militar și fost corespondent Radio România Actualități în Irak. El mai spune că principala problemă în asaltul de la Mosul va fi coordonarea tuturor forțelor militare implicate.

Ascultă integral interviul cu Radu Dobrițoiu:

 
Radu Dobrițoiu, expert militar și fost corespondent Radio România Actualități în Irak