Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accent pe istorie: Acum 200 de ani britanicii incendiau Casa Albă

incendiu_bun.jpeg

Sursa imaginii: 
history.com

Dacă prezentul vi se pare agitat, imaginați-vă cum ar arăta un incendiu la Casa Albă provocat de britanici. Așa ceva pare aproape de neconceput, dar la Accent pe istorie aflăm că evenimentul chiar a avut loc, astăzi, 24 august ... ce-i drept, în urmă cu mai bine de 200 de ani ...

Statele Unite ale Americii se aflau în război cu Imperiul Britanic din iunie 1812. Deși în primii ani conflictul nu a fost unul foarte intens, din 1814 acesta a escaladat, britanicii punând la cale o invazie pe teritoriul american. Mai mult decât atât, și-au propus să atace chiar capitala Washington, astfel că pe 22 august au debarcat în apropiere de aceasta.

În aceeași zi președintele James Madison a părăsit Casa Albă pentru a merge să se întâlnească cu generalii săi pe câmpul de luptă, în contextul amenințării invaziei britanice.

Doamna Madison a rămas la reședință. A strâns actele și lucrurile personale mai importante ale familiei, astfel încât să poată fi pregătită să părăsească casa în orice moment. Deși nu i-a fost deloc ușor, a ținut morțiș să împacheteze și portretul lui George Washington.

Momentul plecării a venit pe 24 august, când trupele britanice au intrat în Washington fără să întâmpine rezistență. Prima Doamnă s-a îndreptat spre Maryland unde se afla și președintele.

După ce au incendiat Capitoliul, soldații britanicii s-au dus spre Casa Albă. Aici, se pare că s-au așezat la masă și au mâncat din ce au găsit în bucătăria reședinței, folosind tacâmurile prezidențiale. După masă, au scormonit prin clădire pentru ca apoi să îi dea foc și să plece. Nu au stat mai mult de o zi în capitala americană.

De altfel, după doar trei zile, președintele Madison și Prima Doamnă s-au întors la Washington, dar, desigur, nu au mai putut locui în Casa Albă. Noua reședință prezidențială a fost Octagon House din New York.

Războiul anglo-american a continuat cu victoriile SUA din New York, Baltimore şi New Orleans și s-a terminat cu pacea din 1815, prin care se revenea la frontierele de dinaintea conflictului.

Reconstruită, Casă Albă și-a primit noii locuitori abia din 1817, începând cu noul președinte ales, James Monroe.

Până la următoarea întâlnire, nu uitați: istoria continuă...

 

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (în curs de apariție la Curtea Veche Publishing) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România