Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legionarii și negaționiștii Holocaustului - în continuare nepedepsiți

Propaganda legionară sau fascistă precum și negarea Holocaustului rămân în continuare nepdepsite, potrivit unor date prezentate de Ministerul Public la solicitarea RFI. Cadrul legal există, dar efectul său este practic nul. 

Potrivit datelor oferite de biroul de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în 2018 și prima jumătate a lui 2019 din cele 84 de cauze înaintate spre soluționare, doar două au fost trimise în judecată, 59 erau nesoluționate, iar restul au fost fie clasate, fie s-a renunțat la urmărirea penală. 

Datele confirmă o tendință existentă în anii 2015 - 2017 când potrivit datelor obținute de RFI din 151 de cauze doar șase au fost trimise în judecată, iar în perioada 2002 - 2015 doar 16 persoane au fost trimise în judecată în temeiul Ordonanței de Urgență 31/2002

Acest act normativ, adoptat de guvernul Adrian Năstase în perioada în care România era candidată la aderare la NATO și Uniunea Europeană, pedepsește activitățile și simbolurile fasciste și legionare, apologia unor persoane condamnate pentru crime împotriva omenirii precum Ion Antonescu, precum și negarea Holocaustului. 

Mai mult, prevederile OUG 31/2002 au fost înăsprite prin legea 217/2015 care se referea explicit la legionarism și negarea Holocaustului din România, dar efectul a fost practic inexistent și după aceea. 

În afară de aceasta a fost adoptată de parlament legea 157 din 2018 care pedepsește manifestările de antisemitism, dar potrivit biroului de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție aceste infracțiuni nu sunt evidențiate în mod separat. 

Am obținut din partea Ministerului Justiției o statistică a cauzelor soluționate de instanțe și am primit situația pe anii 2011 - 2019 (prima jumătate) pentru care sunt disponibile date: au fost pronunțate patru condamnări - una în 2013, una în 2015 și două în 2017.

"Niciun vinovat!"

Am cerut o reacție din partea Ministerului Public cu privire la rezultatele practic nule ale aplicării acestei legislații care incriminează activitățile fasciste, legionare și negarea Holocaustului.


Alexandru Florian și Nicolas Don in studioul de inregistrari RFI Romania
Alexandru Florian critică lipsa de rezultate în combaterea legionarismului și negării Holocaustului

"În conformitate cu prevederile art. 2 lit. b din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, informația de interes public reprezintă ”orice informație care privește activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informației”. În acest context, în temeiul actului normativ invocat, excede competenței noastre formularea oricăror aprecieri, comentarii sau puncte de vedere." se spune într-un comuncat remis RFI. 

"Datele statistice prezentate de Ministerul Public au prea multe "necunoscute" și prea puține "cunoscute", cum se spune în algebră. Atat cât am putut să descifrez, situația se prezintă astfel: zeci de plângeri transformate în dosare, puține cauze soluționate (încheiate) și nici o persoană vinovată!", a declarat la RFI directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", Alexandru Florian, în replică la datele prezentate de Ministerul Public.

"În concluzie, ori cei care sesizează nu cunosc legea și spiritul ei ori cei care anchetează nu au înțeles filosofia legii și istoria recentă a României" a conchis el.