Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elena Udrea și Ioana Băsescu, închisoare cu executare în dosarul privind campania din 2009 (primă instanță)

Dosarul finanţării campaniei electorale prezidențiale din 2009: Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare. Ioana Băsescu, fiica fostului președinte, a fost condamnată la 5 ani închisoare, iar jurnalistul Dan Andronic a fost achitat. Toate 3 deciziile sunt în primă instanță și pot fi atacate cu recurs.

Elena Udrea a fost condamnată, marți, deCurtea de Apel București la 8 ani de închisoare. Ea a fost găsită vinovată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită şi spălare a banilor în dosarul privind finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009.

Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost condamnată marţi de Curtea de Apel Bucureşti la 5 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor în dosarul privind finanţarea campaniei electorale de la alegerile prezidenţiale din 2009.

DNA ceruse o condamnre de 12 de închisoare pentru Elena Udrea şi 15 ani pentru Ioana Băsescu.

Magistrații au dispus achitarea jurnalistului Dan Andronic, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în dosarul privind finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009.

Deciziile, în toate trei cazurile, sunt în primă instanță și pot fi atacate cu apel.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campanie.

"Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă", arată DNA.

Udrea a primit o condamnare de 6 ani închisoare în dosarul "Gala Bute", însă pedeapsa a fost anulată, după ce Curtea Constituţională a stabilit nelegalitatea completurilor de la Instanţa supremă.