Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia de la Veneția - undă verde pentru desființarea Secției Speciale. Ministrul Justiției vrea sesiune extraodinară a Parlamentului

stelian ion.jpg

Image source: 
(Sursa foto: gov.ro)

Ministrul Justiției, Stelian Ion, le cere senatorilor să ia urgent în discuție proiectul de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Asta ar prespune organizarea unei sesiuni extraordinare întrucât Parlamentul e în vacanță. Reacția ministrului a venit după ce Comisia de la Veneția a salutat intenția autorităţilor române de a desființa SIIJ, dar în forma propusă de Stelian Ion, fără amendamentele votate în Camera Deputaților.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunţat că săptămâna aceasta sau cea viitoare, va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru desfinţarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor în Justiție. Reacția sa a venit după ce Comisia de la Veneţia și-a dat avizul pentru desființarea SIIJ.

Ion a spus că s-a stabilit la o întâlnire anterioară, în cadrul coaliției, că se va propune o sesiune extraordinară pentru a rezolva această problemă, de desființare a SIIJ în maximum două săptămâni de la primirea avizului.

Iată, astăzi (luni - n.r.), am primit avizul. Dacă nu săptămâna aceasta, săptămâna viitoare ar fi de așteptat o sesiune extraordinară pentru desființarea SIIJ. Sunt chestiuni importante, vor fi analizate în zilele următoare toate paragrafele acestui aviz care are nu mai puțin de 14 pagini, dar toate argumentele sunt în sensul pe care l-am arătat mai devreme”, a spus Stelian Ion.

Ministrul Justiției le solicită, astfel, senatorilor să ia „degrabă în discuție acest proiect”, să dea raport în Comisia Juridică și, mai departe, să se dea un vot final în cadrul Senatului pe desființarea SIIJ.

Comisia de la Veneţia salută intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul judiciar, care include ca pas esenţial desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, şi le încurajează să continue reforma amplă. Comisia recomandă și eliminarea amendamentelor votate în Camera Deputaților.
Camera inferioară a Parlamentului a adoptat pe 24 martie legea prin care se desființează SIIJ, cu amendamente privind necesitatea avizului CSM pentru trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor
Această superimunitate, cum a fost interpretată, a fost criticată chiar de asociații ale magistraților. Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție consideră că avizul CSM pentru trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor, așa cum au decis deputații juriști, reprezintă „un privilegiu inadmisibil”.

"Am sesizat Comisia de la Veneţia pentru că în Parlament proiectul guvernului a întâmpinat anumite dificultăţi şi au existat păreri contradictorii", a explicat Stelian Ion. În opinia sa, "dacă s-ar fi mers pe varianta propusă în Guvern, dacă am fi adoptat această lege fără garanţii suplimentare şi fără alte discuţii, până la această oră,  SIIJ ar fi fost istorie. Odată cu desfiinţarea secţiei, să nu se creeze alte impedimente în actul de justiţie, să nu se creeze instituţii care să creeze blocaje în actul de justiţie”.

Ministrul Justiției a subliniat că, pentru cei care se străduiau să salveze acestă secţie, să aducă argumente că ar trebui ajutată şi nu desfiinţată, să spună că Guvernul trebuie să sprijine activitatea în cadrul secţiei, e foarte clar ce spune Comisia.

Ne felicită pentru desfiinţarea SIIJ. Comisia de la Veneţia a criticat de la bun început înfiinţarea secţiei, dar argumentele au fost ignorate de decidenţii de la acel moment. Secţia trebuie desfiinţată. Este nevoie de garanţii suplimentare pentru magistraţi? Răspunsul dat de Comisie e foarte clar. Amendamentele introduse în Camera Deputaţilor reprezintă nişte imunităţi care ar arunca o umbră de îndoială asupra actului de justiţie. Aceste garanţii suplimentare sunt criticate de Comisia de la Veneţia şi se recomandă eliminarea imunităţilor”, a declarat Stelian Ion.

În opinia sa, este foarte clar şi rezultă acest lucru neechivoc din avizul Comisiei de la Veneţiei, că trebuie refăcută competenţa DNA, DIICOT şi a altor unităţi de parchet. ”Ce facem cu dosarele de la SIIJ? Se restabileşte situaţia anterioară”, a explicat ministrul Justiţiei.
 
Cum Parlamentul a înfiinţat această secţie, o şi poate desfiinţa. Dacă se propune desfiinţarea SIIJ cu restabilirea situaţiei anterioare, acest lucru nu poate fi neconstituţional. Revine Parlamentului acest rol de politică în privinţa administrării justiţiei. Având aceste chestiuni lămurite după multe luni, Parlamentul se poate întruni în sesiune extraordinară. Mulţumesc premierului Cîţu pentru sprijin. Proiectul a fost blocat în Parlament. Varianta corectă e cea propusă de Guvern şi acesta e mesajul pe care îl duc miercuri în coaliţie. Dacă nu săptămâna aceasta, săptămâna viitoare e de aşteptat o sesiune extraordinară pentru desfiinţarea SIIJ”, a anunţat Stelian Ion.

Întrebat în legătură cu faptul că liderul PNL Ludovic Orban l-a criticat că a cerut acest răspuns de la Comisia de la Veneţia şi nu s-a consultat în coaliţie, Stelian Ion a răspuns: ”Cred că avizul primit confirmă că sesizarea Comisiei de la Veneţia a fost o idee corectă. Dacă mergeam cu acel demers, odată cu desfiinţarea SIIJ, se crea un mecanism incorect. Mai bine mai aştepţi o lună fără să creezi alte probleme, decât să te grăbeşti şi să creezi imunităţi suplimentare. În această privinţă,Orban s-a înşelat şi a fost o idee bună sesizarea Comisiei de la Veneţia. Important e cum facem modificările la legile justiţiei. Dacă acest proiect e trecut cu brio, este de aşteptat ca şi pe viitor şi celelalte proiecte să fie trecute la fel. Nu vrem doar să punctăm că ne facem că facem refomă, ci reforma trebuie făcută efectiv. Comunicarea cu Comisia de la Veneţia este foarte importantă şi ne-am asumat-o prin programul de guvernare”.