Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri în Republica Moldova: Judecătorii au decis reducerea numărului secțiilor de vot din Transnistria, de la 41 la 12

dodon_putin.jpg

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon și liderul rus, Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

Decizia magistraților de la Curtea de Apel de la Chișinău nu e definitivă. Și liderul socialiștilor, Igor Dodon, dar și Comisia Electorală Centrală au anunțat că vor face recurs la Curtea Supremă de Justiție. Numărul mare de secții de vot pentru locuitorii din stânga Nistrului, zonă care nu se află sub controlul autorităților de la Chișinău, prezintă un risc mare de fraudă electorală, consideră partidele de opoziție.

Curtea de Apel de la Chişinău a decis reducerea numărului secţiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, de la 41 la 12, cu numai trei zile înainte de alegerile parlamentare anticipate de duminică din Republica Moldova, informează vineri Radio Chişinău şi Deschide.md preluate de Agerpres.

Magistraţii au admis o contestaţie depusă de Platforma Demnitate şi Adevăr (Platforma DA) împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC). Într-un comunicat de presă, liderul formaţiunii, Andrei Năstase, a calificat această decizie drept o victorie a Platformei DA, subliniind că secţiile de votare din zonele necontrolate de autorităţile constituţionale de la Chişinău nu vor fi deschise.

Pe de altă parte, liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a declarat la postul de televiziune Prime că hotărârea Curţii de Apel ar reprezenta o capturare a puterii în stat şi ar pune sub semnul întrebării validarea scrutinului din 11 iulie. El a anunţat că hotărârea va fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie şi că socialiştii ar putea organiza proteste masive, începând chiar de astăzi, vineri, 9 iulie.

La scurt timp după anunţarea deciziei Curţii de Apel, CEC a anunţat la rândul său că va depune recurs la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) împotriva acestei decizii.

Pe 15 iunie, CEC a redus foarte puţin numărul de secţii de votare din localităţi din stânga Nistrului, din municipiul Tighina şi în unele localităţi ale raionului Căuşeni: 41 în locul celor 44 anunţate la începutul lui iunie. Decizia privind menţinerea unui număr mare de secţii de votare pentru locuitorii din stânga Nistrului, în special a organizării acestora în municipiul Tighina şi comuna Corjova, raionul Dubăsari, a fost aspru criticată de experţi şi partide de opoziţie, care au avertizat despre riscul fraudării alegerilor, iar Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova a avertizat asupra unor riscuri la adresa securităţii naţionale.

Conform datelor oficiale din Registrul de Stat al Alegătorilor din Republica Moldova, în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului autorităţilor constituţionale de la Chişinău, sunt înregistraţi peste 258.000 de cetăţeni cu drept de vot ai Republicii Moldova.