Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tentativă de asasinat în Ucraina. A fost vizat principalul consilier al președintelui Zelenski

2021-09-22t095636z_2121023209_rc2xup9fb6vn_rtrmadp_3_ukraine-president-aide.jpg

Un investigator examinează găurile produse de gloanțe din mașina consilierului prezindețial Serghii Şefir în urma unui atac în afara Kievului
Image source: 
Reuters

Mai multe tentative de asasinat - reuşite sau nu - au vizat responsabili politici şi jurnalişti în Ucraina în ultimii ani. Ucraina este angajată din 2014 într-un conflict armat în estul ţării împotriva separatiştilor proruşi susţinuţi - potrivit Kievului şi Occidentului - de Moscova.

Principalul consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Serghii Şefir, a fost vizat de o tentativă de asasinat miercuri, în care bărbaţi necunoscuţi au deschis focul asupra maşinii la bordul căreia se afla, au anunţat autorităţile şi poliţia, relatează AFP preluată de News.ro.

Maşina a fost atinsă de peste zece gloanţe. Şoferul a fost rănit”, a anunţat într-un mesaj postat pe Facebook poliţia ucraineană. O operaţiune specială în vederea găsirii atacatorilor e în curs, mai precizează poliţia.

Potrivit unui oficial de la Ministerul de Interne, Anton Gheraşcenko, şoferul a fost ”rănit grav” de gloanţe, trase ”dintr-o pădure cu arme automate, în timp ce automobilul se deplasa”.

Anton Gheraşcenko nu a făcut declaraţii despre Serghii Şefir, însă, potrivit liderului majorităţii prezidenţiale în Parlament, David Aramahia, ”este în viaţă şi sănătos”, deşi este ”în stare de şoc”.

Atacul a avut loc către ora locală 10.00 (şi ora României), în apropiere de satul Lesniki, în regiunea Kiev, potrivit aceleiaşi surse. Autorităţile au lansat o anchetă cu privire la o ”tentativă de asasinat”, a anunţat într-un mesaj postat pe Facebook procurorul general Irina Venediktova.

Alt consiler al preşedinţiei, Mihailo Podoliak, a declarat la agenţia Interfax-Ukraine că ”asociază în mod clar” acest atac unei ”campanii agresive şi belicoase împotriva politicii şefului statului”.

El a evocat eforturile lui Volodimir Zelenski în vederea unei ”reduceri a influenţei oligarhilor din umbră” asupra politcii Ucrainei şi unor eforturi vizând ”distrigerea grupărilor politico-financiare care muncesc pentru adversarii noştri străini”. El a promis o continuare a luptei împotriva ”oligarhilor şi criminalităţii”.

Mai multe tentative de asasinat - reuşite sau nu - au vizat oficiali politici şi jurnaliştiîn Ucraina în ultimii ani. În Ucraina a izbucnit un război, în 2014, în est, între separatişti proruşi, susţinuţi de Moscova, acuză Kievul şi Occidentul, şi forţe guvernamentale ucrainene.

Înainte să  devină preşedinte, în 2019, Volodimir Zelenski era un actor celebru şi a jucat rolul unui preşedinte ucrainean într-un serial televizat. Serghii Şerif era asociatul său în cadrul societăţiide producţie.