Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul amână introducerea brățărilor electronice pentru agresori

agresor-agresiune-bratari-pixabay-fist-g267118caf_1920.jpg

O treime dintre ordinele de protecție emise în 2021 au fost încălcate. Cu un sistem de monitorizare electronică a agresorilor, unele cazuri de violență domestică nu s-ar mai transforma în crime, spune Andreea Rusu, de la Centrul FILIA.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Guvernul a amânat intrarea în vigoare a legii care prevede introducerea brățărilor electronice, acolo unde există ordin de protecție emis de instanță. Noul termen este 1 octombrie 2022, până când trebuie realizată operaționalizarea SIME (Sistemului informatic de monitorizare electronică).

Guvernul a prorogat miercuri termenul de operaționalizare a SIME și de începere a monitorizării electronice în sistem pilot, respectiv introducerea brățărilor electronice, acolo unde există ordin de protecție emis de instanță, transmite Mediafax.

Executivul transmite că operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME) reprezintă o activitate esențială pentru realizarea obiectivului Legii nr. 146/2021, cu impact social major în privința verificării și monitorizării modului în care sunt respectate interdicțiile privind eventualele contacte fizice între agresori și victime. Activitățile de documentare și de pregătire derulate până acum pentru implementarea acestui proiect au arătat termenul de operaționalizare a SIME necesită un orizont de timp mai îndelungat, astfel încât mecanismul stabilit să fie unul funcțional și eficient, potrivit Guvernului.

Potrivit sursei citate, în plan intern, au fost organizate mai multe reuniuni de lucru între reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și ai Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), în vederea clarificării aspectelor de ordin tehnic. În plan extern, au fost desfășurate activități de identificare a altor modele adoptate la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene din perspectiva prevederilor legislative, respectiv a soluțiilor tehnice adoptate, ținând cont și de faptul că infrastructura dezvoltată pentru monitorizarea electronică urmează să integreze mai multe sisteme capabile să reducă timpul de reacție și să asigure auditarea eficacității resurselor din teren.

Având în vedere necesitatea unei perioade mai mari de timp pentru pregătirea implementării Sistemului informatic de monitorizare electronică, prin actul normativ aprobat se prorogă până cel târziu la 1 octombrie 2022 termenul până la care trebuie realizată operaționalizarea SIME, precum și a celui la care începe monitorizarea electronică, în primă fază, în sistem pilot. Potrivit prevederilor Legii nr.146/2021, termenul de operaționalizare a SIME și de începere a monitorizării electronice în sistem pilot era 1 martie 2022, în contextul aplicării ordinului de protecție provizoriu, a ordinului de protecție respectiv a ordinului european de protecție, în cazul în care România este stat emitent”, se menționează în finalul comunicatului de presă.  

Aflați aici de ce România nu are încă brățări electronice pentru agresori.