Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procuratura din Rusia cere condamnarea disidentului Aleksei Navalnîi la încă 13 ani de închisoare

navalny-navalnîi-ap22017351665490.jpg

Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi în timp ce vorbește dintr-o închisoare printr-un link video, furnizat de Serviciul Penitenciar Federal Rus, în timpul unei ședințe de judecată în Petushki, regiunea Vladimir, la aproximativ 120 de kilometri est de Moscova, Rusia, 17 ianuarie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Denis Kaminev

Aleksei Navalnîi execută deja o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, într-un lagăr penitenciar de la est de Moscova, pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată, după ce s-a tratat în Germania în urma unei otrăviri cu agent neurotoxic Noviciok, pusă pe seama serviciilor secrete ruse. Cel mai cunoscut disident din Rusia consideră că acuzaţiile pentru care fusese condamnat iniţial, apoi eliberat condiţionat, au fost înscenate pentru a-i bloca ascensiunea politică, notează Reuters preluată de Agerpres.  

Parchetul rus a cerut marţi condamnarea la 13 ani de închisoare a opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi, judecat într-un dosar cu privire la ”escrocherie” şi ”ofensarea unui tribunal”, care ispăşeşte deja o pedeapsă de doi ani şi jumătate, relatează AFP preluată de News.ro.

Cer să se pronunţe o pedeapsă de privare de libertate de 13 ani”, a declarat procurorul Nadejda Tihanova, potrivit agenţiilor ruse de presă.

Ea a cerut, de asemenea, sancţionarea cu ”doi ani limitare a libertăţii” şi o amendă în valoare de 1,2 milioane de ruble (9.500 de euro la rata actuală) a lui Navalnîi, considerat principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, este judecat - de la 16 februarie - în incinta coloniei penitenciare în care se află, la 100 de kilometri de Moscova.

Anchetatorii îl acuză că a deturnat donaţii în valoare de milioane de ruble oferite organizaţiilor sale anticorupţie şi de ”ultragierea tribunalului” într-o audiere anterioară.

Inamicul numărul unu al Kremlinului s-a aflat în 2020 în convalescenţă, timp de mai multe luni, în Germania, după ce a supravieţuit unei otrăviri cu un agent neurotoxic de tip noviciok, de care-l acuză pe Putin şi FSB-ul.

El a fost arestat în ianuarie 2021 la întoarcerea în Rusia din Germania şi a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare într-un vechi dosar de ”fraudă”, din 2014.

Această condamnare a provocat un val de indignare în Occident şi a condus la sancţonarea Moscovei.

În iunie 2021, principalele organizaţii ale opozantului au fost declarate ”extremiste” de către justiţia rusă, o hotărâre care a antranat închiderea acestora şi proceduri judiciare împotriva multor activişti. Mulţi dintre ei au fugit în străinătate.

Aleksei Navalnîi a denunţat recent ofensiva armate ruse în Ucraina şi şi-a îndemnat susţinătorii să manifesteze în favoarea păcii, în pofida riscului de a fi arestaţi şi unor condamnări grele.