Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anchetă în Mureș după ce buletine de vot pentru scrutinul din Ungaria au fost găsite pe un câmp

orban.jpg

Premierul ungar Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban
Sursa imaginii: 
Laszlo Balogh/AP

Cu câteva zile înaintea alegerilor parlamentare din Ungaria, primele incidente legate de acest scrutin sunt anchetate în România. În județul Mureș au fost descoperite ieri mai multe buletine de vot aruncate la gunoi. Opoziția cere anularea tuturor voturilor din diaspora, în vreme ce partidul de guvernământ acuză o înscenare.

Poliţiştii din judeţul Mureş au deschis o anchetă după ce pe un teren viran din zona localităţii Livezeni au fost descoperite, printre resturi de moloz, mai multe buletine de vot prin corespondenţă pentru alegerile din Ungaria, din 3 aprilie. Maghiarii care locuiesc în străinătate și care s-au înregistrat până la 9 martie pot vota prin corespondență la alegerile parlamentare din Ungaria.

Preşedintele UDMR Târgu Mureş, Kovacs Mihaly Levente, a declarat, pentru Agerpres, că această situaţie ar fi o diversiune creată de opoziţia din Ungaria, care a cerut deja anularea voturilor din străinătate.

"Este clar că în această situaţie putem vorbi despre o provocare care se îndreaptă împotriva votanţilor din afara graniţelor Ungariei. Practic această acţiune de provocare şi diversiune doreşte să denigreze tot procesul de vot din afara Ungariei. Această diversiune îi foloseşte doar candidatului opoziţiei deoarece el deja a cerut anularea tuturor voturilor care se trimit din afara graniţelor", a declarat Kovacs.

Pe de altă parte, candidatul opoziţiei pentru funcţia de prim-ministru al Ungariei, Péter Márki-Zay, a scris, pe pagina sa de Facebook, că solicită anularea voturilor care se trimit prin corespondenţă, acuzând puterea că ar dori fraudarea alegerilor.

"De data aceasta i-am prins. Am ştiut dintotdeauna că fraudează alegerile, dar acum toată lumea poate vedea ce fel de mijloace folosesc. Se pare că şi în Transilvania tot mai mulţi oameni sunt de părere că FIDESZ trebuie să plece. Iar ei sunt atât de îngroziţi de înfrângere, încât nu se tem nici măcar de cea mai evidentă fraudă: au vrut literalmente să transforme în gunoi intenţia de vot", a afirmat Péter Márki-Zay.  

În replică, Fidesz susține că e vorba despre o înscenare a opoziției. ”Stânga disperată e capabilă de toate relele”, a arătat partidul de guvernământ într-o declarație citată de Telex.hu, scrie g4Media.ro.

Miza scandalului e majoră, dat fiind că diferența din sondaje între Fidesz și opoziție e de 2-4 punte procentuale, în timp ce procentul de alegători indeciși e uriaș, de circa 30% din totalul votanților. Voturile din diaspora decid două mandate în Parlamentul de la Budapesta.