Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Încep audierile magistraților propuși pentru CCR. Cine sunt cei care îi pot lua locul lui Valer Dorneanu

ccr.jpg

Plenul Curții Constituționale
Sursa imaginii: 
ccr.ro

Bogdan Licu (PSD), Cristi Danileț (USR) și Ioan Sabău-Pop (AUR) sunt cei trei candidați propuși pentru funcția de judecător CCR în locul lui Valer Dorneanu, al cărui mandat expiră pe 10 iunie. Candidații vor fi audiaţi astăzi în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general al României, propus de PSD, judecătorul Cristi Danileț, propus de USR, și profesorul universitar Ioan Sabău-Pop vor fi audiaţi astăzi în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Audierile încep la ora 13. Comisia juridică va depune raportul până pe 29 aprilie. Votul în plen va fi dat săptămâna viitoare. Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR deține majoritatea în Camera Deputaților, astfel că Licu se evidențiază ca favorit.

 

Cine sunt candidații

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Minsterului Public, Dimitrie-Bogdan Licu (52 de ani) are o experienţă de peste şase ani în funcţii de conducere în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ocupând atât funcţiile de adjunct şi de prim-adjunct al procurorului general dar şi pe cea de procuror general, prin delegare.

El este licenţiat în ştiinţe juridice al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind absolventul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Spiru Haret.

În noiembrie 2021, Bogdan Licu a câștigat în instanță dreptul de a renunța benevol la titlul de doctor obținut cu o teză suspectată de plagiat, după ce jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat, în 2016, că a plagiat în lucrarea de doctorat, „Corupția, risc major la adresa securității naționale”. La vremea aceea, Licu era prim-adjunct al procurorului general, iar Șercan l-a acuzat că a plagiat 200 de pagini din cele peste 400 ale lucrării coordonate de fostul vicepremier Gabriel Oprea. Licu susținuse teza de doctorat la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, instituție din subordinea SRI.

Cristi-Vasilică Danileț (46 ani) a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi în 1998. A fost judecător timp de 23 de ani. În 2021 CSM l-a exclus pe Danileț din magistratură pentru două postări pe TikTok care reflectau aspecte din viața sa privată. El a contestat ulterior decizia la instanța supremă, care urmează să se pronunțe.

Avocatul Ioan Sabău-Pop (72 de ani) a fost profesor de Drept al Universității "Petru Maior" din Târgu-Mureș și președinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.

 

CCR va avea 3 judecători noi în 2022

În iunie expiră şi mandatele judecătorilor Mona Pivniceru şi Daniel Morar.

Nominalizarea pentru locul Monei Pivniceru va fi făcută de către Senat. PNL o propune de senatoarea Iulia Scântei, iar USR pe fostul consilier prezidențial Péter Eckstein-Kovács, avocat. AUR are și aici o propunere, pe Radu Ghidău, fost deputat PNŢCD.

Președintele Klaus Iohannis urmează să o nominalizeze pe Mihaela Ciochină, consilier prezidențial, în locul lui Daniel Morar.

Acești candidați vor fi audiaţi tot astăzi începând cu ora 14.00. Votul în plenul Camerei Deputaților va fi dat săptămâna viitoare.

Curtea Constituţională este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret pentru o perioadă de 3 ani. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.