Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cinci activiști de extremă dreapta, inculpați în cazul asaltului de la Capitoliu. Audierile vor fi televizate

extrema_dreapta.jpg

Henry «Enrique» Tarrio, șeful grupării de extremă dreapta Proud Boys, în septembrie 2020.
Sursa imaginii: 
AP - Allison Dinner via rfi.fr

Departamentul american al Justiției a anunțat luni, 6 iunie, că liderul grupării ,,Proud Boys" și alți patru membri ai acestei adevărate miliții de extremă dreapta americane au fost inculpați pentru rolul pe care l-au jucat în invazia din 6 ianuarie 2021 a Capitoliului din Washington, scrie corespondentul RFI din Miami, David Thomson.

Omul-cheie al extremei drepte americane, Henry Tarrio, și alți patru locotenenți ai miliției de extremă dreapta au aflat vestea în detenție: deja urmăriți penal pentru conspirație criminală în vederea împiedicării certificării rezultatelor alegerilor prezidențiale americane, aceste 5 figuri ale ,,Proud Boys", cu vârste cuprinse între 31 și 45 de ani, sunt acum acuzați și de sedițiune.

Acuzația de ,,sedițiune", rar folosită, presupune conspirația împotriva guvernului sau a legilor acestuia. Această infracțiune federală este pasibilă de o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare.

Departamentul de Justiție al SUA nu a dezvăluit elementele care au condus la această nouă inculpare, dar cei cinci membri ai acestei miliții de extremă dreapta pro-Trump, creată în 2016, sunt acuzați că au coordonat în mod premeditat asaltul asupra Capitoliului din Washington.

În paralel, o comisie parlamentară de anchetă încearcă să facă lumină asupra rolului jucat de fostul președinte Donald Trump și de apropiații săi în această lovitură de forță. Comisia urmează să își prezinte concluziile inițiale joi, în cadrul unei audieri foarte așteptate.

De la atacul lansat de susținătorii fostului președinte republican împotriva sediului Congresului, când aleșii au certificat victoria rivalului său Joe Biden în alegerile prezidențiale din 2020, peste 810 persoane au fost arestate și inculpate, majoritatea pentru pătrundere ilegală într-o clădire federală.

Doar zece dintre ei, toți membri ai unei alte miliții radicale pro-Trump, numită ,,Oath Keepers", se confruntă, de asemenea, cu acuzații de ,,sedițiune".

Cu o zi înainte de atac, liderii celor două miliții, Henry Tarrio și Stewart Rhodes, s-au întâlnit într-o parcare subterană din apropierea Capitoliului. Întreaga scenă a fost filmată de un documentarist britanic, care a fost chemat să depună joi seara mărturie în fața comisiei parlamentare de anchetă. Pentru prima dată, comisia va transmite în direct toate audierile sale la televiziunea americană.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de rfi.fr