Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procesul împotriva Trump Organization și implicațiile sale politice

trump_tower.png

Trump Tower din New York
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Procesul în care compania Trump Organization, afacerea de familie a lui Donald Trump, este acuzată de evaziune fiscală, a început luni la New York, prin alegerea juriului. Procedurile decurg extrem de lent, datorită implicațiilor politice legate de numele fostului președinte, care nu este pus sub acuzare, dar care ar putea fi chemat ca martor, transmite AFP.

Chiar dacă nu este vizat personal, Donald Trump și-a exprimat din capul locului nemulțumirile pe rețeaua sa de socializare Truth Social, acuzându-și oponenții politici, democrații președintelui Joe Biden, că își continuă „vânătoarea”, cu doar două săptămâni înainte de alegerile legislative intermediare.

Potrivit mai multor canale de televiziune, dar și publicației Washington Post, accesul presei la Curtea Supremă a statului New York din Manhattan a fost îngreunat de judecătorul Juan Merchan, care i-a avertizat pe cei 130 de candidați pentru juriu că selecția lor ar putea dura o săptămână, pentru a elimina atât pe susținătorii cât și pe oponenții fostului preşedinte republican.

Procesul ar putea dura apoi o lună și jumătate.

Este vorba despre acuzații în privința unor nereguli din 2005 în conturile companiei Trump Organization și de prime primite de membrii conduceri companiei, care ar fi fost ascunse autorităților fiscale.

Fostul director financiar al acestei afaceri de familie, Allen Weisselberg, în vârstă de 75 de ani, a ajuns la o înțelegere cu justiția în august și pledează vinovat pentru 15 capete de acuzare de fraudă și evaziune fiscală aferente veniturilor nedeclarate, de 1,76 milioane de dolari, obținute între 2005 și 2021.

Un apartament și două mașini Mercedes

Acest prieten apropiat al lui Donald Trump, care nu este urmărit penal, dar care este martor, a recunoscut că a obținut beneficii materiale care nu au fost declarate: un apartament într-un cartier de lux din Manhattan, drept de folosire a două autoturisme Mercedes pentru el și soția sa, sau bani pentru vacanțe.

El va fi unul dintre martorii cheie în procesul împotriva companiei, condusă în prezent de doi dintre fiii fostului președinte -- Donald Trump Jr și Eric Trump. Weisselberg deține investiții imobiliare, hoteluri și terenuri de golf. Două filiale, Trump Corporation și Trump Payroll Corp, sunt vizate.

Donald Trump, cei doi fii ai săi și sora lor Ivanka ar putea fi chemați ca martori, potrivit judecătorului.

Pe rețeaua Truth Social, miliardarul republican a acuzat tabăra democrată că a „torturat și a amenințat ani de zile un membru executiv al companiei Trump Organization”, făcând referire la credinciosul său Allen Weisselberg.

„Allen Weisselberg a recunoscut în instanță că și-a folosit funcția din cadrul companiei Trump Organization pentru a frauda contribuabilii și pentru a se îmbogăți”, a declarat procurorul din Manhattan, Alvin Bragg, în august, când fostul director financiar a pledat vinovat.

„Acordul la care s-a ajuns cu justiția duce direct la o mulțime de alte infracțiuni comise de compania Trump Organization”, a adăugat el.

Potrivit acordului, domnul Weisselberg trebuie să plătească aproape două milioane de dolari taxe, cu penalități și dobânzi și să depună mărturie la proces.

Până acum el a refuzat întotdeauna să depună mărturie împotriva lui Donald Trump.

Trump Organization, care a pledat nevinovată, este acuzată că a ținut conturi paralele, sub supravegherea domnului Weisselberg, pentru a ascunde suplimentele salariale pe care el și alți lideri le-au primit.

Amendă

Dacă faptele sunt dovedite, compania ar putea fi amendată cu aproximativ 1,7 milioane de dolari.

Donald Trump, care nu și-a anunțat oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024, dar nu își ascunde ambițiile, este, pe de altă parte, vizat personal de componenta civilă a acestei investigații extinse a statului New York împotriva Trump Organization.

Aceste proceduri civile se referă la suspiciuni de evaziune fiscală în cadrul grupului familial și, din 2019, au fost desfășurate sub stricta supraveghere a procurorului general al statului New York, democrata Letitia James.

Ea a anunțat în septembrie că vor avea loc procese împotriva lui Donald Trump și a copiilor săi și pretinde despăgubiri de 250 de milioane de dolari.

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24