Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis: CSM trebuie să ia atitudine atunci când independența justiției este în pericol

presedintele_klaus_iohannis.jpg

Mesajul de Anul Nou al Președintelui României Klaus Iohannis
Mesajul de Anul Nou al Președintelui României Klaus Iohannis
Sursa imaginii: 
presidency.ro

Pachetul legilor justiției asigură acum un cadru clar, pentru ca sistemul judiciar să funcționeze în parametri optimi, a susținut președințele Klaus Iohannis, joi, la ședința de constituire a noului Consiliu Superior al Magistraturii, potrivit hotnews.ro.

„Vă încurajez să luați atitudine de fiecare dată când independența justiției este pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice”, le-a transmis el noilor membri CSM, aleși pentru un mandat de 6 ani.

”De la finalul anului trecut, România are un nou cadru legislativ pentru statutul magistraților, organizarea sistemului judiciar și organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Reforma legilor justiției a fost o reformă îndelung discutată și asumată de România, inclusiv în dialogul cu partenerii noștri externi.

Pachetul legilor justiției asigură acum un cadru clar, pentru ca sistemul judiciar să funcționeze în parametri optimi și să vă sprijine în activitatea pe care o desfășurați.

(...)

Ca orice lege, și aceste legi sunt perfectibile. Ele trebuie să țină pasul cu realitatea socială și să răspundă nevoilor societății. Am încredere că vă veți implica activ în modernizarea sistemului judiciar, printr-un dialog constant și o cooperare loială cu celelalte instituții ale statului”, a mai spus șeful statului.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii, amintește hotnews.ro.

Lista noilor membri ai CSM

Judecătorii care vor face parte din CSM:

Daniel Grădinaru de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - este președinte al Secției penale a instanței supreme. Anterior, a fost judecător la Curtea de Apel București, în perioada în care instituția era condusă de Lia Savonea. A făcut parte din completurile care i-a achitat pe Călin Popescu Tăriceanu și pe Sebastian Ghiță.

Denisa-Angelica Stănişor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - este președintele Secției de contencios administrativ și fiscal de la instanța supremă.

Gheorghe-Liviu Odagiu - este președintele Curții de Apel Alba Iulia. El s-a numărat printre șefii de instanțe care au criticat protestele magistraților împotriva modificărilor PSD la legile Justiției, în martie 2019, conform G4Media.

Elena Raluca Costache - este vicepreședinte al Curții de Apel Bucureşti,

Ramona Graţiela Milu - Curtea de Apel Braşov

Mihaela-Laura Radu - este președinte și purtător de cuvânt al Tribunalului București

Narcis Erculescu - Tribunalul Dâmboviţa

Claudiu-Marian Drăguşin - Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti

Vasile-Alin Ene - Judecătoria Ploieşti.

 

Procurorii care vor face parte din CSM:

Daniel Constantin Horodniceanu - Parchetul instanței supreme. Horodniceanu a condus biroul teritorial Iaşi al DIICOT în perioada 2006-2009 şi 2012-2015, dar şi structura centrală a DIICOT, în perioada 2015-2018.

Emilia Ion - procuror general adjunct la Parchetul Curții de Apel Bucureşti

Bogdan Silviu Staicu - conduce Parchetul Tribunalului Bucureşti,

Claudiu Constantin Sandu - Parchetul Tribunalului Braşov

Marioara Cătălina Sîntion - Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti.