Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statul de drept erodat în Ungaria

raport-transparency_2022.jpg

Organizația Transparency International a publicat raportul corupției în 2022
Organizația Transparency International a publicat raportul corupției în 2022
Sursa imaginii: 
Transparency International

Organizația Transparency International a publicat raportul pe anul trecut al corupției din țările lumii. Dacă în 2020, trei țări erau la egalitate pe ultimul loc din Uniunea Europeană, România, Ungaria și Bulgaria, în 2022, pe ultimul loc a rămas singură Ungaria ca cea mai coruptă țară din blocul comunitar.

Clasamentul țărilor corupte din lume este întocmit pe baza indexului de percepție al corupției, măsurat prin 13 sondaje și analize realizate de 12 organizații. Sondajele sunt făcute prin chestionarea unui grup de experți și oameni de afaceri despre corupția din sistemul public instituțional, economie și societate. Pe baza răspunsurilor, Ungaria se clasează pe locul 77 din 180 de țări. Comparativ, România s-a clasat pe locul 63, Croația pe 57, Slovacia pe 49, Polonia pe 45, iar Cehia și Slovenia pe locul 41.

Rezultatul Ungariei se datorează erodării continue a statului de drept în ultimii 10 ani și a extinderii corupției sistemice în țară, arată raportul Transparency International. Corupția sistemică înseamnă că  sume mari de bani publici au fost dirijate către firme și oligarhi apropiați de guvern. Pe de altă parte, ca urmare a negocierilor cu Comisia Europeană pentru ridicarea suspendării fondurilor europene, Ungaria a înființat Autoritatea Integrității, un fel de DNA. Apoi, în ciuda demontării statului de drept, investițiile străine au continuat să sosească în Ungaria.

La scurt timp după publicarea raportului, a răspuns și guvernul. Este interesant, se arată în comunicat, că Transparency International nu a analizat nici birocrația de la Bruxelles, nici cea din Parlamentul European, făcând aluzie la cazul Eva Kailii. Oricum, este o organizație care face parte din rețeaua lui George Soros, afirmă guvernul ungar.

 
Corespondentul RFI Balazs Barabas despre raportul Transparency International