Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Laura Codruța Kovesi, mesaj pentru ucraineni: "Corupția este trădare"

zelenski_kovesi.jpg

Președintele Volodimir Zelenski dă mâna cu Laura Codruța Kovesi, procuror general european, Kiev, 4 martie 2023
Sursa imaginii: 
Facebook / European Public Prosecutor's Office - EPPO

Procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, a participat, sâmbătă, la Lviv, la conferința United4Justice și a avut o întâlnire cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. În discursul rostit la reuniune, șefa Parchetului European a cerut ca instituția să primească și competența de a verifica respectarea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

În vremuri de război, corupția este trădare – a afirmat Laura Codruța Kovesi la conferința de la Lviv, într-un mesaj cu puternice accente politice și istorice.

Procurorul-șef al Parchetului European a declarat că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei readuce în memorie cele mai întunecate ore din istoria Europei, făcând o paralelă între crimele naziste și cele comise de Rusia în cadrul actualei agresiuni.

"Se va discuta despre cum vor fi trași la răspundere toți cei care au comis aceste crime. Există un singur fapt pe care nu îl pot ignora: Federația Rusă deportează mii de copii ucraineni! Vom dovedi ororile agresiunii rusești. Sunt aici pentru a lua poziție, cu dumneavoastră, împotriva noii întrupări a răului radical", a spus șefa Parchetului European.

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a vorbit, în aceeași conferință, despre tragerea la răspundere a Rusiei pentru crime de război :

"Se știe că forțele ruse au recurs la tortură, violență sexuală și execuții sumare. Nici măcar copiii nu au fost menajați. Trebuie să facem tot posibilul pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției", a spus Ursula von der Leyen.

 

Un recurs la istorie

În discursul săi de la Lviv, Kovesi a amintit că, în iunie 1940, Winston Churchill a propus crearea unei Uniuni franco-britanice, cu organe comune de apărare, politică externă, financiară și economică, în ideea de a face față amenințării naziste.

Aceasta nu s-a mai realizat și "una dintre explicațiile prezentate de Jean Monnet în Memoriile sale a fost că ambele națiuni, încă mai credeau în adâncul sufletului lor că pot scăpa și supraviețui singure, prin propriile eforturi separate", a spus șefa Parchetului European.

Ea a avertizat că suntem din nou martori la o tentativă de dominație, care pune lumea într-un pericol mortal și s-a întrebat dacă suntem astăzi mai înțelepți decât predecesorii noștri.

Șefa Parchetului European a atenționat, de asemenea, că dacă Ucraina se va prăbuși, Rusia va merge mai departe, întrucât "adevăratul obiectiv al agresorilor nu este câștigul teritorial, ci împărțirea Europei în sfere de influență, ceea ce ar însemna sfârșitul integrării europene".

 

Control asupra eludării sancțiunilor

Ea a afirmat că Parchetul European este pregătit să lupte împotriva infractorilor care ascund originea, destinația sau proprietatea bunurilor și activelor care intră sub incidența regimului de sancțiuni al UE. Acest lucru ar ajuta la încetinirea efortului de război al Rusiei și ar putea contribui chiar la finanțarea reconstrucției Ucrainei după război.

Kovesi și-a exprimat încrederea că instituțiile Uniunii Europene vor susține inițiativa franco-germană de a extinde sfera de competență a Parchetului European și în ce privește controlul asupra eludării măsurilor restrictive ale UE.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 6 martie 2023