Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vladimir Kara-Murza judecat la Moscova pentru ”înaltă trădare”

kara_murza_opozant_rusia.jpg

Vladimir Kara-Murza în boxa acuzaților, Moscova, 10 octombrie 2022.
Sursa imaginii: 
AFP - NATALIA KOLESNIKOVA via rfi.fr

La Moscova a început luni, 13 martie, procesul cu ușile închise în care opozantul Vladimir Kara-Murza, în vârstă de 41 de ani, este judecat pentru mai multe acuzații, dar mai ales pentru înaltă trădare, pentru care riscă până la 25 de ani de închisoare. Un caz emblematic pentru modul în care criticii Kremlinului sunt reduși la tăcere, scrie corespondentul RFI în Rusia.

În doar unul din dosarele care i-au fost deschise ele este acuzat de "înaltă trădare", răspândirea de "informații false" despre armata rusă și muncă ilegală pentru o organizație "indezirabilă".

Kara-Murza, care este unul dintre puținii opozanți ruși emblematici care au rămas în Rusia, se află în arest preventiv din aprilie 2022, dar este de mai mult timp un opozant al lui Vladimir Putin. A fost, potrivit lui, otrăvit de două ori, în 2015 și 2017, tentative de asasinat pe care le atribuie Kremlinului.

În primăvara anului trecut, a fost acuzat de răspândirea de "informații false" despre armata rusă, după discursul pe care l-a susținu în martie anul trecut în fața parlamentarilor americani din Arizona, în care a criticat invazia rusă din Ucraina.

Apoi, în august 2022, a fost acuzat de colaborare cu o "organizație indezirabilă", infracțiune pedepsită, de asemenea, cu închisoarea, pentru organizarea unei conferințe de susținere a prizonierilor politici din Rusia. În cele din urmă, în octombrie, autoritățile au deschis un al treilea dosar împotriva sa pentru "înaltă trădare", cea mai gravă dintre acuzații, pentru că a criticat autoritățile în apariții publice în străinătate, după cum a precizat avocatul său pentru agenția de presă rusă Tass.

"Ca într-o mantra"

"Ei continuă, ca o mantra, să repete că acest caz nu este politic, că este un caz penal", explică avocatul său, Vadim Prokhorov. ”Deși, bineînțeles, este clar că este vorba tocmai de un caz politic, de urmărirea penală a lui Vladimir Kara-Murza tocmai pentru că și-a exprimat poziția, diferită de cea a autorităților actuale și a autorităților actuale ale Federației Ruse".

Vladimir Kara-Murza este, de asemenea, clasificat drept "agent străin", un statut care amintește de cel al "dușman al poporului" folosit în epoca sovietică.

Citește și: ”Patriot nu înseamnă să-l pupi în f... pe președinte” – artiștii opozanți ruși care refuză să cedeze

 

De la lansarea ofensivei împotriva Ucrainei, autoritățile ruse au crescut numărul de urmăriri penale împotriva criticilor lui Vladimir Putin iar avocatul subliniază această înăsprire a reacției împotriva oricărui fel de opoziții: "Și, subliniez din nou, nu este acuzat că ar fi spion, Doamne ferește, și nici că ar fi transmis date secrete... El este acuzat, de fapt, că se angajează într-o opoziție deschisă, normală, ceea ce într-o țară normală se numește activitate normală de opoziție. Și, mai mult, o activitate care ar fi putut fi desfășurată chiar și la noi în țară de mult timp. Dar în ultima vreme, mai ales de anul trecut, situația s-a schimbat, bineînțeles. Iar acum, orice activitate de opoziție normală și deschisă în Rusia este imposibilă, nu poate duce decât la urmărire penală, la sancțiuni penale, ceea ce este, desigur, un lucru scandalos și deplorabil, dar împotriva căruia nu se poate face nimic și care continuă să aibă loc", explică Vadim Prokhorov.

Într-un interviu acordat AFP în 2021, Kara - Murza a dat asigurări că nu are nicio intenție de a părăsi Rusia, în pofida riscurilor. "Suntem politicieni ruși, locul nostru este în Rusia... Cel mai mare cadou pe care adversarii lui Vladimir Putin i-l pot face acestuia, este să renunțe și să fugă", spunea el atunci.

 

Traducere de Axenia DOCIU după articolul publicat de rfi.fr