Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum a ratat GRU ocazia de a-și infiltra ”cârtița” la Curtea Internațională de la Haga (France24)

curtea_de_la_haga_justitie.jpg

Judecători la Curtea Penală Internațională de la Haga, 1 decembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Peter Dejong, AP via France24

Rusul Serghei Cherkasov a reușit timp de aproape un deceniu să se dea drept cetățean brazilian și a fost la un pas de a deveni cârtița Moscovei la Curtea Penală Internațională.... Statele Unite l-au inculpat în cele din urmă, sâmbăta trecută, și au cerut extrădarea sa din Brazilia, transmite corespondentul France24.

Niciodată nu i-a plăcut mirosul de pește, din cauza amintirilor neplăcute din copilăria sa în Brazilia asociate cu acesta. Mama sa a murit de cancer, iar el a fost crescut de mătușa sa, care se străduia să se descurce din cauza crizei economice din Brazilia, care a lovit și Argentina vecină la începutul anilor 2000.

O poveste de familie foarte tristă... dar complet inventată, a unui om care de fapt este Serghei Vladimirovici Cherkasov, un "agent ilegal" rus pus sub acuzare de Statele Unite sâmbătă, 25 martie, pentru fraude multiple, inclusiv pentru că a locuit în Statele Unite sub o identitate falsă.

Salutări din Brazilia

Timp de mai bine de un deceniu Serghei Vladimirovici Cerkasov s-a dat drept Viktor Muller Ferreira, un tânăr brazilian care era cât pe ce să devină angajat la Curtea Penală Internațională de la Haga, Olanda. Dar, chiar când urma să înceapă acolo un stagiu de șase luni, autoritățile olandeze l-au demascat, în iulie 2022.

Tânărul de 30 de ani a fost trimis înapoi în Brazilia, unde așteaptă de aproape șase luni să afle dacă va fi extrădat în Statele Unite... sau în Rusia. Moscova spune că vrea să îl urmărească penal în legătură cu un caz de trafic de droguri. Departamentul de Justiție al SUA califică acuzația drept "dubioasă" și consideră că Rusia vrea doar să-l repatrieze pe unul dintre agenții săi.

Bătălia pentru soarta lui Serghei Cerkasov și cariera extraordinară a acestui spion "sunt caracteristice pentru modul în care Rusia își gestionează acum faimosul program de imigranți ilegali", spune Jenny Mathers, politolog și specialist în informații rusești la Universitatea Aberystwyth din Țara Galilor.

"Ilegalii" sunt agenți trimiși de Rusia în străinătate pentru a duce o viață aparent normală, uneori timp de zeci de ani, după care sunt "activați" de Moscova pentru a spiona o țară țintă.

Ajuns în Brazilia la începutul anilor 2010, Serghei Vladimirovici Cerkasov și-a construit o viață nouă sub numele de Viktor Muller Ferreira. Alegerea acestei țări nu este surprinzătoare: "Rusia folosește din ce în ce mai mult America de Sud ca acoperire pentru agenții săi, deoarece este relativ ușor de obținut acte false; în plus, amestecul etnic caracteristic multor țări din regiune face infiltrarea rușilor mai ușoară", notează Jeff Hawn, specialist în probleme de securitate rusească și consultant extern al New Lines Institute, un centru american de cercetare geopolitică.

Agentul secret a studiat apoi științe politice la Universitatea Trinity din Dublin, după  care, din 2018, relații internaționale la faimoasa universitate Johns-Hopkins din Washington.


Sursa imaginii: 
© iStock via France24

Foto: © iStock via France24

La finalul studiilor universitare, a bătut la toate ușile posibile ale unor instituții așa-zis sensibile, ale căror secrete ar putea interesa adevăratul său angajator: GRU, serviciul de informații militare rusesc. Fără să le numească în mod concret, FBI citează "mai multe companii americane care necesită autorizații de securitate, bănci americane, centre analitice, universități și un organ de mass-media".

O "legendă" cât se poate de detaliată

În cele din urmă, Curtea Penală Internațională l-a acceptat ca stagiar în aprilie 2022. O poziție ideală pentru un spion rus: "La acea vreme, Curtea ancheta acuzațiile de crime de război comise de Rusia în Ucraina, iar dacă Cerkasov ar fi putut lucra acolo, ar fi avut acces la sistemul de e-mailuri și ar fi putut falsifica sau distruge probe", scrie cotidianul britanic The Guardian.

Nimeni nu știe cum au reușit autoritățile olandeze să îl demaște pe acest "ilegal", dar arestarea sa a dus la o amplă dezvăluire a eforturilor depuse de GRU pentru a-i permite lui Serghei Cerkasov să se apropie de cercurile puterii fără a fi observat.

Autoritățile braziliene și FBI au făcut publice o parte din comunicările pe care acesta le-a avut cu superiorul său, e-mailurile pe care le-a trimis colegilor în care se lăuda cu isprăvile sale academice și documentul integral în care agentul își detalia "legenda" (adică povestea vieții sale false).

Este o poveste unică care evidențiază atenția la detalii care a fost acordată acestei acoperiri. "Este în mod clar o lucrare foarte profesionistă realizată de la Moscova", spune Jeff Hawn.

Întreaga viață și activitatea lui Viktor Muller Ferreira este foarte atent construită, de la divorțul părinților săi, până la dificultățile micuțului Viktor de a-și face prieteni în clasă pentru că "arată ca un german". Aflăm chiar și de ce, în copilărie, i-ar fi plăcut "să privească mașinile traversând podul [cu lungimea de 13 km - n.r.] dintre Rio și Niteroi". Această avalanșă de întâmplări dovedește că "în epoca rețelelor sociale, a devenit absolut necesar să ai și mai multă grijă de "legenda" ta dacă vrei să reușești să păcălești pe cineva", explică  Jeff Hawn.

Rar  se întâmplă să ai parte de o privire atât de cuprinzătoare în culisele creării unui "ilegal", dar asta se întâmplă "probabil pentru că SUA doresc să reamintească lumii că aceasta este o practică pe care serviciile de informații rusești o folosesc încă pe scară largă", afirmă Jenny Mathers.

 

Textul integral al articolului France24 aici

Traducere de Axenia DOCIU