Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Karim Khan, procurorul care l-a pus sub acuzare pe Putin: ”Un tip al naibii de eficient”

karim_khan.jpg

Procurorul Karim Khan, la Curtea Penală Internațională de la Haga, Olanda, septembrie 2022.
Sursa imaginii: 
© AP/Peter Dejong via rfi.fr

Procuror al Curții Penale Internaționale din februarie 2021, Karim Khan a fost pe prima pagină a ziarelor internaționale când a decis să emită un mandat de arestare pentru crime de război împotriva lui Vladimir Putin. În vârstă de 52 de ani, el este un jurist renumit pentru eficiența și inflexibilitatea sa. Fost avocat, el s-a remarcat în apărarea victimelor crimelor împotriva umanității, dar și a celor care au fost acuzați de acestea, precum Charles Taylor sau Said Kadhafi, notează rfi.fr.

Anunțul a venit ca un trăznet. Vineri, 17 martie a.c., Karim Khan, procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia. O politică decisă și validată oficial de Vladimir Putin și care constituie o crimă de război pentru procurorul CPI.

Este pentru prima dată când liderul unui stat membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU este pus sub acuzare de justiția internațională. Ca o consecință imediată, este probabil ca președintele rus să fie arestat de una dintre cele 123 de țări membre ale Statutului de la Roma, care a fondat CPI.

Și procuror dar și avocat

Născut în Scoția, fiul unui dermatolog pakistanez și al unei asistente medicale britanice, Karim Khan și-a dedicat întreaga carieră justiției internaționale. A lucrat mai întâi pentru procurorul Tribunalului pentru fosta Iugoslavie, apoi pentru Tribunalul din Rwanda.... Dar a fost și avocat - întotdeauna în fața instanțelor internaționale. Un avocat combativ, harnic și ”al naibii de eficient”, după cum ne-a spus unul dintre colegii săi, domnul Johann Soufi, de la Kiev.

"Îmi amintesc de procesul din 2015 al Karmei Khayat, o jurnalistă apărată atunci de Karim Khan în fața Tribunalului Internațional pentru Liban", spune avocatul, membru al organizației JRC (Jandarmeria Regală a Canadei - n.t.), care sprijină procuratura ucraineană în anchetele sale privind crimele de război.

"Era acuzată că a dezvăluit identitatea unor martori protejați în procesul împotriva unor membri ai Hezbollah. A fost un caz dificil pentru că a avut loc o emisiune televizată, deci dovezile erau acolo... Și a obținut o achitare datorită abilităților sale de avocat și strateg. Contrainterogatoriul pe care l-a făcut martorului expert al procurorului, sincer, a fost poate cel mai bun pe care l-am văzut în întreaga mea carieră."

Clienți ”sulfuroși”...

Karim Khan și-a pus abilitățile de avocat în slujba victimelor crimelor de război și crimelor împotriva umanității - dar uneori și a celor care au fost acuzați de acestea. Printre cei mai ”sulfuroși” dintre clienții săi: fostul președinte liberian Charles Taylor, Saif al-Islam Gaddafi, fiul dictatorului libian, și William Ruto, vicepreședintele kenyan acuzat de violențe postelectorale în 2007, pentru care a obținut  clasare în 2016. De atunci, detractorii săi l-au acuzat că "apără ceea ce nu poate fi apărat", în timp ce alții i-au lăudat cariera atipică.

"Evident că este foarte important să avem cei mai buni avocați în acest domeniu", spune avocatul elvețian Alain Werner, care a lucrat în Cambodgia cu Karim Khan. "Este singura modalitate de a avea credibilitate în aceste procese din justiția internațională - și am mult respect pentru avocații apărării care își fac munca în mod etic și care îi apără pe acești oameni care au nevoie să fie apărați... Pentru că toată lumea are nevoie să fie apărată! "

Pentru Alain Werner, ca și pentru toți cei care au susținut candidatura lui Karim Khan atunci când acesta a fost ales procuror CPI în 2021, această experiență dobândită de ambele părți ale "binelui și răului" poate fi considerată chiar un atu: "Mi se pare destul de interesant să ai la cel mai înalt nivel oameni care înțeleg, pentru că au fost de partea aceea, pericolele pe care le pot avea probele și toate complexitățile pe care le folosesc avocații și care pot duce la achitări. Pentru mine, acesta este un avantaj!"

O strategie îndrăzneață... și riscantă

Ajuns procuror la Curtea Penală Internațională, Karim Khan se confruntă acum cu crimele comise în Ucraina. Și a ales o strategie îndrăzneață, cu acest mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. Cu toate acestea, unii văd în el o modalitate foarte politică de a contracara ideea unui tribunal special pentru Ucraina, care ar permite judecarea "crimelor de agresiune" comise de Rusia. Este ceea ce reclamă, de exemplu, autoritățile ucrainene.

"Crima de agresiune este pentru mine cel mai important aspect, deoarece fără război nu va exista nicio crimă de război, nu va exista nicio crimă împotriva umanității", spune avocatul și scriitorul Philippe Sands, care a fost profesorul lui Karim Khan la King's College din Londra. "Cred că avem nevoie de un tribunal special care ar putea lucra împreună cu CPI. Dar cred că Karim Khan și-a exprimat părerea împotriva acestei idei nu din principiu, ci mai degrabă pentru a proteja rolul Curții Penale Internaționale, ceea ce cred că este problematic..."

O altă critică adusă împotriva procurorului CPI vine din partea celor care cred că nu există aproape nicio șansă de a-l aresta pe Vladimir Putin. Cel puțin atâta timp cât președintele rus este la putere și nu există o schimbare de regim în țara sa. Karim Khan, care este în mod natural pragmatic, dar și un optimist hotărât, subliniază că mandatul de arestare a președintelui rus nu are o dată de expirare. Iar procurorul CPI nu omite să amintească faptul că, în trecut, mai mulți lideri care se credeau la adăpost de justiția internațională au ajuns în fața instanțelor, cum a fost de exemplu cazul lui Slobodan Milosevic ...

 

Textul articolului rfi.fr integral aici

Traducere de Axenia Dociu