Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump, primul președinte din istoria Americii acuzat penal

trump.jpg

Fostul președinte american Donald Trump, 22 februarie 2022.
Fostul președinte american Donald Trump, 22 februarie 2022.
Sursa imaginii: 
CHANDAN KHANNA / AFP

Procurorul districtual din Manhattan a decis, la recomandarea unui juriu, să-l pună sub acuzare pe fostul președinte Donald Trump pentru falsificare de documente și încălcări ale legii electorale în timpul campaniei din 2016.  Detaliile actului de acuzare nu se cunosc la această oră.  În mod normal, documentul este sub sigiliu până în momentul  inculpării oficiale de către judecător, în prezența acuzatului.  Se așteaptă ca fostul președinte să se predea autorităților newyorkeze în decursul săptămânii viitoare, cel mai probabil marți.

Corespondentul RFI în SUA despre semnificația și necunoscutele unui eveniment istoric:

Mulți și-au pierdut speranța că acest moment va veni.

A venit, dintr-o direcție neașteptată, la capătul unei investigații ce părea în moarte clinică, într-o speță - falsificare de documente și încălcare a legii electorale - cu pedeapsă relativ blândă.

"Este prima oară în istorie când un președinte al Statelor Unite este inculpat. Actul acesta judiciar nu-i sfârșitul ci începutul unei secvențe legale ce trebuie lăsată să se desfășoare netulburat. E important. Faptele ce-i sunt imputate sunt grave,  dar prezumția de nevinovăție rămâne",

remarca Michael Cohen, fost "consigliere" devotat al lui Trump, care va fi principalul martor al acuzării. Cohen a efectuat sau aranjat plățile totalizând 280.000 de dolari prin care Trump a încercat să țină sub pecetea tainei, în toiul campaniei din 2016, două idile vechi dar jenante electoral, cu actrița porno Stormy Daniels și cu modelul Karen McDougal. "Banii contra tăcerii" au fost apoi trecuți în registrele campaniei la rubrica "onorarii de avocat".

Acesta este falsul de care va fi învinuit Trump, alte capete de acuzare referindu-se probabil la incălcări ale legii electorale statale newyorkeze 17-152 care sancționează "promovarea prin mijloace ilegale a unei candidaturi politice". 17-152 îl expune de asemenea pe fostul președinte la acuzația cea mai grava, cea de conspirație.

"Justificată sau nu, inculparea lui Donald Trump este un eveniment fără precedent in istoria juridică americană", considera Jack Goldsmith, profesor de drept la Harvard, fost înalt funcționar al ministerului Justiției în epoca Bush Jr.

La acest eveniment fără precedent mulți din galeria mediatică și din aripa trumpizată a partidului Republican au reacționat după tipic.

"Sunt șocat de ideea punerii sub acuzare a unui fost președinte al Statelor Unite. Faptul că procurorul de Manhattan crede că inculparea lui Trump este o prioritate spune totul despre stânga radicală din această țară. Pare a fi un act cu tentă politică",

nota fostul vice-președinte Mike Pence, dând tonul concertului dezaprobator. Președintele Camerei federale, Kevin McCarthy, eticheta punerea sub acuzare a fostului șef al Casei Albe ca "scandalos abuz de putere din partea unui procuror radical care lasă criminali înrăiți să scape basma curată dar se angajează într-o vendettă politică împotriva lui Trump",  iar Elise Stefanik, numărul trei în ierarhia majorității camerale, lamenta că "stânga radicală  acționeaza precum dictatorii socialiști: îl aresteaza pe Trump, candidatul Republican cu cele mai mari șanse în alegerile prezidențiale din 2024".

Leitmotiv amplificat de odrasla ex-prezidențială, Don Jr. pe noi tonalități intemperate.

"Să fie clar: avem de-a face cu o porcărie în stil comunist, ceva care i-ar face să roșească pe Mao, Stalin și Pol Pot".

"E ne-american. Procuratura din Manhattan folosește arma legii pentru a lovi într-un adversar politic",  puncta Ron deSantis, guvernatorul Floridei, actualul stat de reședintă a inculpatului care, teoretic, ar putea refuza să se predea.

N-o va face, probabil, pentru că are un alt plan: să transforme această inculpare, și altele ce pot urma, în atuuri electorale. "O inculpare motivată politic este un argument în plus pentru votul în favoarea lui la prezidențiale",  argumenta senatorul de Ohio J.D. Vance,  devotat al cauzei, iar colegul său din Carolina de Sud, Lindsey Graham, fidel printre fideli, specula că "procurorul districtual de Manhattan, Alvin Bragg, îl ajută pe Trump în alegerile ce vin.. O  face din teamă".

"Donald Trump știe că martiriul e monedă politică. Ăsta este motivul pentru care, întrebat despre o posibilă inculpare, a răspuns cu toată seriozitatea că va fi o sursă de voturi în plus. E un candidat capabil să transforme adversitățile în avantaje",

opina Phil Wegmann, analist la biroul de expertiză și prognoza electorală RealClearPolitics.

Nimic nu-i stă în cale lui Donald Trump, nici măcar legea. Poate candida inculpat, are dreptul să candideze și condamnat, și din spatele gratiilor, cum a făcut-o în 1920 Eugene Debs.