Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Clar ca lumina zilei”: Fox News a susținut cu bună știință campania de dezinformare a lui Trump de la prezidențialele din 2020

fox_news_.jpg

Avocații Fox News la sosirea la Curtea Superioară de justiție din Delaware, Wilmington, SUA, 18 aprilie 2023
Sursa imaginii: 
© Andrew Caballero-Reynolds / AFP via France24

Postul de televiziune americană Fox News va plăti nu mai puțin de 787,5 milioane de dolari companiei producătoare de mașini electronice de vot, Dominion. Celebrul canal american evită astfel în ultimul moment un proces jenant referitor la poltica pe care a dus-o în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2020, transmite France24 care citează AFP.

"Suntem bucuroși că am ajuns la o înțelegere cu Dominion Voting Systems", a declarat, într-un comunicat de presă, canalul de televiziune preferat al conservatorilor din America, după ce judecătorul care ar fi trebuit să prezideze procesul, în fața unei Curți Superioare din statul Delaware, a anunțat un acord între părți.

Postul de televiziune a mai precizat că "a luat act de hotărârea Curții potrivit căreia anumite afirmații despre Dominion sunt false", în timp ce judecătorul afirmase, într-o ordonanță din 31 martie, că este "clar ca lumina zilei că niciuna dintre afirmațiile despre Dominion legate de alegerile din 2020 (nu)  sunt adevărate".

La rândul său, John Poulos, patronul Dominion, a declarat că Fox News "a recunoscut că a făcut afirmații mincinoase" care au "provocat daune enorme companiei mele, angajaților și clienților noștri".

"Nimic nu poate repara asta".

Consecințe

Dominion a pretins inițial 1,6 miliarde de dolari.

Compania, ale cărei aparate de vot au funcționat în 28 de state în timpul prezidențialelor câștigate de Joe Biden, a fost inamicul numărul unu al colaboratorilor apropiați ai lui Donald Trump, care au acuzat-o incontinuu, fără să aibă dovezi, că a servit la fraudarea alegerilor.

Potrivit presei, termenii acordului îi scutesc pe moderatorii de la Fox News de umilința de a-și cere scuze în direct sau de a recunoaște că au difuzat minciuni.

De asemenea, acordul salvează perla imperiul mediatic al lui Rupert Murdoch de la confruntarea cu "procesul de calomnie al secolului", așa cum l-a numit New York Times.

Chiar înainte de dezbateri, au apărut dezvăluiri jenante despre Fox News, odată cu publicarea unor schimburi de e-mailuri sau SMS-uri care arătau că, din noiembrie 2020, vedetele canalului, și chiar Rupert Murdoch, nu credeau în scenariul alegerilor fraudate, în timp ce acuzațiile erau difuzate încontinuu pe postul de televiziune.

Procesul era așteptat cu nerăbdare în Statele Unite, unde era văzut ca un test pentru limitele libertății de exprimare, garantată de Primul Amendament al Constituției, precum și pentru lupta împotriva dezinformării.

Selectarea juraților s-a încheiat marți, iar procesul urma să înceapă la scurt timp după.

Chiar dacă procesul nu va avea loc, suma pe care Fox News va trebui să o achite este "fără precedent" și "reprezintă în sine o pedeapsă semnificativă" pentru postul TV, a declarat pentru AFP Mark Feldstein, profesor de jurnalism la Universitatea din Maryland.

Un "lucru cu adevărat nebunesc. Și dăunător"

Pentru a câștiga, Dominion ar fi trebuit să demonstreze că Fox News a mințit în mod deliberat.

Canalul TV, care este un actor-cheie în tabăra conservatoare, dar care este acuzată în mod regulat că face propagandă teoriilor conspiraționiste, juca dur și dorea să facă din acest proces un caz emblematic pentru libertatea presei.

Fox News consideră că a fost legitim să dea cuvântul taberei Trump atunci când aceasta a contestat votul și "esențial pentru căutarea adevărului" să lase toate părțile să se exprime.

Însă Dominion s-a bazat pe discuțiile din interiorul conducerii Fox News pentru a dovedi că postul a mințit deliberat, pentru a nu-și pierde telespectatorii care erau susținători ai lui Donald Trump.

Un "lucru cu adevărat nebunesc. Și dăunător", îi scria Rupert Murdoch, pe 19 noiembrie 2020, șefei Fox News, Suzanne Scott, despre acuzațiile făcute de Trump.

"Trebuie concediată", zicea una dintre vedetele rețelei, Tucker Carlson, referindu-se la un tweet al unei jurnaliste a postului care a respins acuzațiile de fraudă.

"Face un rău considerabil companiei. Prețul acțiunilor a scăzut", adăuga el într-un email.

Fox News a acuzat apoi Dominion de selectarea trunchiată și părtinitoare a mesajelor.

După ce s-a anunțat că s-a ajuns la un acord între părți, președintele organizației non-profit pentru monitorizarea dezinformării ”Media Matters for America”, Angelo Carusone, a declarat că postul TV "s-a dovedit a fi un organ de propagandă partizană dispusă să facă orice pentru profit și putere".

Chiar dacă Fox News ar putea în curând să treacă peste episodul cu Dominion, necazurile nu se termină aici: postul este dat în judecată și de o altă companie, Smartmatic, într-un caz similar.

 

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France 24.