Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Croația riscă un proces la Curtea europeană de justiție pentru transcrierea incorectă a legislației UE privind terorismul

curtea_europeana.jpg

Ședință a Curții Europene de Justiție, aprilie 2023
Sursa imaginii: 
Twitter / EU Court of Justice

- Croația și încă alte cinci țări europene, printre care Germania și Finlanda, ar putea fi aduse în fața Curții Europene de Justiție deoarece nu au transpus corect legislația europeană privind combaterea terorismului.

- Ministerul muntenegrean al educației vrea să mărească salariile în domeniu cu 20%, sperând să rezolve o parte din problemele din acest sector: violența în școli și rezultatele slabe ale elevilor la testele PISA.

Revista Presei Europa Plus cu Ana Maria Florea Harrison:

Comisia Europeană amenință Croația cu acțiuni în justiție pentru încălcarea legislației UE, este un titlu din publicația Index. Motivul: Croația nu a transpus corect în legislația sa unele elemente ale normelor UE privind combaterea terorismului. Croația a primit, astfel, două avize din partea Comisiei Europene, la fel ca și Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia și Finlanda. Potrivit publicației croate, acesta este ultimul pas înainte ca împotriva acestor țări să fie depuse plângeri la Curtea de Justiție a UE.

Directiva privind combaterea terorismului „include dispoziții privind incriminarea și pedepsirea infracțiunilor legate de terorism, cum ar fi călătoria în străinătate pentru a comite un act terorist, întoarcerea în UE sau călătoria în interiorul UE pentru astfel de activități, formare în scopuri teroriste și finanțare a operațiunilor teroriste.”

Termenul limită pentru transpunerea directivei a fost 8 septembrie 2018. Membrii avizați au la dispoziție două luni pentru a lua măsurile necesare.

 

Ministrul muntenegrean al educației: Este imposibil ca fiecare școală să primească un polițist

„Este imposibil ca fiecare școală să primească un polițist,” a declarat ministrul educației, Miomir Vojinović la TVCG, citat de platforma de știri dan.co.me. Acesta adaugă că a luat decizia de a ridica confidențialitatea raportului privind implementarea programului de combatere a violenței în școli și a vandalismului.

Vojinović a subliniat că anul trecut s-au desfășurat peste 500 de activități privind violența în școli. Ministrul muntenegrean adaugă că, potrivit rezultatelor PISA, elevii muntenegreni „nu sunt la nivelul la care ar trebui să fie.”

Ministrul promite o creștere a salariilor lucrătorilor din domeniul educației cu 20% anul acesta, la care se adaugă una de 10% anul viitor.

 

Albania: Maldive europene accesibile

Golful Gjipe, Albania. Foto: wikipedia.org

Mass-media din Marea Britanie numește Albania drept „Maldive europene accesibile,” scrie publicația gazetadita.al care citează un articol al publicației britanice Express.

„Prețurile sunt în creștere și mulți britanici încearcă să economisească pentru vacanță în Spania, Grecia sau Franța, dar o alternativă mult mai ieftină este Albania, ale cărei plaje pot fi confundate cu cele din Maldive.”

„Pentru cei care iubesc plaja, (publicația britanică, n.r.) recomandă o vacanță în Albania, care are o coastă uluitoare.”

 „Dacă britanicii aleg să rămână în Sarandë (în sudul țării, n.r.,) pot explora și ruinele din Parcul Național Butrint. Patrimoniu Mondial UNESCO, aici a existat cândva unul dintre cele mai frumoase orașe ale Imperiului Roman

 „Alpii albanezi oferă o mare varietate de trasee de explorat, în timp ce turiștii se pot bucura și de lacuri. Pentru un city break, turiștii se pot îndrepta spre Tirana, capitala Albaniei, care are o viață de noapte interesantă.”

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Ivana KASALO - Croația                

Tamara SIMONOVIĆ - Muntenegru

Albana HYSA - Albania                

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 24 aprilie 2023