Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procesul în care Trump e acuzat de viol și defăimare a început la New York

proces_trump.jpg

E. Jean Carroll la ieșirea din clădirea Tribunalului din Mahattan, New York, 23 aprilie 2023
Sursa imaginii: 
© Eduardo Munoz, Reuters via France24

Mă aflu aici pentru că Donald Trump m-a violat iar când am scris despre asta (despre viol – n.r.) el a mințit și a spus că nu s-a întâmplat niciodată. A mințit și mi-a ruinat cariera. Mă aflu aici ca să-mi pot relua viața în propriile mâini”. Aceasta este prima mărturie în fața instanței a fostei editorialiste a revistei Elle, E. Jean Carroll în procesul civil care a început marți la New York, transmite corespondentul France24.

La mai bine de 25 de ani de la  evenimentele care fac obiectul acestui proces, nouă jurați, selectați de un tribunal federal din Manhattan, vor încerca să rezolve acest caz în care se confruntă două versiuni diametral opuse. Procesul ar trebui să dureze între cinci și zece zile, iar mai mulți martori sunt așteptați să depună mărturie.  

Din 2019, E. Jean Carroll și avocații ei susțin că fostul președinte american a "pipăit-o și a violat-o", după ce a atras-o în cabina de probă a unui magazin din New York, Bergdorf Goodman, în "primăvara anului 1996".

Era aproape de două ori mai mare decât ea...

"În momentul în care au intrat în cabină, totul s-a schimbat. Dintr-o dată, nimic nu mai era amuzant", a declarat în deschiderea audierii Shawn Crowley, una dintre avocatele reclamantei. "Trump era aproape de două ori mai mare decât ea", a adăugat aceasta.

Avocata a explicat că editorialista a păstrat tăcerea timp de 20 de ani, deoarece s-a temut că reputația îi va fi distrusă de acest bărbat cu influență. Dar, în urma mișcării #MeToo, femeia care a lucrat pentru revista Elle din SUA a decis să vorbească despre această experiență marcantă într-o carte, publicată în 2019. Două prietene, cărora E. Jean Carroll le-a mărturisit la scurt timp că fusese victima unui viol, vor veni să îi confirme afirmațiile, a promis Shawn Crowley.

Avocatul lui Donald Trump, Joe Tacopina, a declarat că acest proces est "un afront adus justiției". Reclamanta "abuzează de sistem pentru bani, pentru avantaje politice și pentru statutul social", și-a continuat acesta pledoaria în fața lui E. Jean Carroll, în vârstă de 79 de ani, care-l fixa cu privirea.

Dar, conștient că Donald Trump nu era prezent la deschiderea dezbaterilor și că probabil nu se va afișa pe tot parcursul procesului, lucru care ar putea să stârnească suspiciuni la New York, el a avut grijă să le adrese juraților următoarele cuvinte: "Puteți să-l urâți pe Donald Trump, e în regulă (...) Dar nu aici, într-un tribunal".

Juriul va trebui să stabilească valoarea despăgubirilor care vor fi acordate scriitoarei.

"Nu e genul meu de femeie"

La 76 de ani,  fostul președinte (2017-2021) visează să fie reales în noiembrie 2024, dar, spre ghinionul său, numărul cazurilor judiciare care îl vizează cresc vertiginos. La începutul lunii aprilie, pentru prima dată în istorie un fost președinte american a fost acuzat penal pentru fraude fiscale, 34 la număr.  Înaintea alegerilor din 2016, Trump a încercat să cumpere tăcerea în cazul unor chestiuni jenante, precum relația sexuală pe care a avut-o cu actrița de filme pormo Stormy Daniels și pe care a negat-o mereu.

E. Jean Carroll a intentat pentru prima dată un proces pentru defăimare împotriva lui Donald Trump în 2019, deoarece acesta a calificat acuzațiile de viol aduse drept "o mare minciună". Pe atunci președinte al Statelor Unite, el a adăugat că E. Jean Carroll nu era "genul lui de femeie", bucurându-se de imunitate în calitate de șef al statului.  

În noiembrie 2022, legea "Adult Survivors Act" a intrat în vigoare în statul New York. Timp de un an, victimele agresiunilor sexuale pot să intenteze din nou procese civile, chiar dacă a expirat termenul de prescripție penală. Prin urmare, E. Jean Carroll a intentat un nou proces civil pentru "defăimare", dar și pentru "agresiune".

În timpul procedurii, la care a fost prezent prin videoconferință, Donald Trump și-a menținut poziția de apărare: "Voi spune acest lucru cu cel mai mare respect: în primul rând, nu este genul meu de femeie; în al doilea rând, ceea ce susține nu s-a întâmplat niciodată. " Dar în fața unei fotografii, făcută înainte să săvârșească fapta pentru care este judecat, Donald Trump apare împreună E. Jean Carroll la o recepție. El spune că e vorba de fosta sa soție, actrița Marla Maples, cu care a fost căsătorit în perioada 1993-1999.  

Pe lângă inculparea penală, Trump rămâne în vizorul organelor de justiție și pentru presupusa sa implicare într-o tentativă de fraudare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2020 în Georgia, precum și pentru rolul său în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.

 

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France24.