Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liviu Dragnea: OUG 13 trebuia să umple un vid legislativ

Ordonanța 13 trebuia să umple un vid legislativ, afirmă președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Liviu Dragnea. Pe acest fundal, susține Liviu Dragnea, au apărut decizii ale instanțelor de judecată, cu referire inclusiv la veridictul dat recent de Curtea de apel Alba Iulia.

„S-a presat abrogarea ei. Pe acel vid legislativ au apărut deja decizii ale instanţelor de judecată . Ne învârtim un jurul unei ordonanţe care este abrogată. Am înţeles că se mai caută încă un pretext de enervare, nu există acest pretext”, transmite președintele PSD.Curtea de Apel Alba Iulia a motivat anularea unei condamnări date într-un caz de abuz în serviciu prin faptul că o decizie din iulie 2016 a Curţii Constituţionale a dezincriminat parţial abuzul în serviciu. Inculpatul fusese condamnat pentru că a încălcat o hotărâre de guvern, nu o lege, o ordonanţă sau o ordonantă de urgenţă, transmite instanța din Alba Iulia. Prin urmare, susțin însă mai mulți juriști, e exclusă interpretarea că judecătorii constituționali ar fi dezincriminat în ansamblu infracțiunea de abuz în serviciu. De altfel și Parchetul instanței supreme insistă asupra acestui fapt:

"Trebuie menţionat faptul că Decizia nr. 405/2016 este o decizie interpretativă, care nu afectează conţinutul normativ al actului controlat, ci doar înţelesul său contrar Constituţiei. Practic, fără a se declara neconstituţionalitatea textului, Curtea reinterpretează norma şi stabileşte care este interpretarea compatibilă cu Constituţia. În consecinţă, prin această decizie nu a fost «dezincriminată» infracţiunea de abuz în serviciu”, arată, într-un comunicat, reprezentanţii Ministerului Public.