Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un secol de la Marele Război. Episodul 2: Consiliul de Coroană de la Sinaia, 1914

În vara lui 1914 are loc la Sinaia un consiliu de coroană cu totul special, şi veţi înţelege imediat de ce. Începând cu sfârşitul lunii iulie, un lanţ de evenimente va conduce cu viteză ameţitoare lumea spre ceea ce va fi numit mai întâi Marele Război şi mai târziu, Primul Război Mondial.

Aşadar :

28 iulie 1914- Imperiul Austro-Ungar atacă Serbia, considerată responsabilă de atentatul de la Sarajevo ;

30 iulie, Rusia ţaristă, aliată a Serbiei, decretează mobilizare generală ;

la rândul ei Germania, aliată a Austro-Ungariei declară la 1 august război Rusiei şi două zile mai târziu, Franţei.

La 4 august Germania invadează Belgia ceea ce obligă Anglia – legată de Belgia printr-un tratat de alianţă, să declare şi ea război Germaniei.

Austro-Ungaria declară război Rusiei (6 august), Serbia declară război Germaniei iar Franţa, desigur, declară război Austro-Ungariei (11 august) urmată a doua zi de Marea Britanie.

Aşadar, în 15 zile – deci o perioadă extrem de scurtă -  şi printr-o reacţie de domino, lumea întreagă intră în război, căci Franţa şi Marea Britanie aduc cu ele toate teritoriile lor de peste mare. În lunile care urmează Japonia, pe urmă Turcia, Italia  şi mai târziu, în 1917, Stalele Unite se alătură conflictului

Ce se întâmplă în acest timp în România ? După cum vedem, în jurul graniţelor sale lumea ia foc. Interesele ei sunt legate direct de una sau alta dintre alianţe, căci Transilvania se află sub dominaţie Austro-ungară în timp ce Basarabia – sub ocupaţie Rusă.

Fiecare dintre tabere se luptă să o atragă de partea ei, pe de o parte pentru poziţia strategică, pe de alta pentru resursele de care ar putea dispune, materiale şi umane.

Pe tronul României se afla bătrânul rege Carol I, pe drept numit « întemeietorul » căci sub domnia sa România obţine independenţa deplină. Dar Carol este german, şi este militar, un om de cuvânt, veţi înţelege imediat importanţa acestui aparent amănunt.

Regele Carol I semnase un tratat cu Germania încă din 1883, un tratat care să garanteze securitatea noastră de ţară mică la frontiera rusă. În ochii regelui, nu exista alianţă militară mai puternică în Europa decât cea căreia i se alătură destul de repede şi Austro-Ungaria.

Lucru nemaintalnit, tratatul semnat de rege rămâne secret, e scos din seif doar la o schimbare de guvern pentru ca noul prim-ministru să fie pus la curent.

În ziua de 3 august 1914 – ne amintim că Austro-Ungaria atacase deja Serbia iar Germania declarase război Rusiei şi Franţei cu doar o zi în urmă – Carol I convoacă un consiliu de coroană la Sinaia.

Iată cum relatează istoricul Neagu Djiuvara, pe care l-am intervievat pentru filmul România în Primul Război Mondial, desfăşurarea acestui consiliu :

Pentru Brătianu şi ceilalţi membri ai Consiliului de Coroană România trebuie să folosească prilejul pentru a aduce Transilvania, Banatul şi Bucovina la sânul patriei.

Evident, regele n-a putut să se împotrivească nici opiniei publice, nici consilierilor săi iar România, pentru moment nepregătită, rămâne neutră.

Regele îşi pusese însă semnătura şi îşi angajase cuvântul pe un tratat pe care nu îl putea respecta.

Sigur, veţi spune, în politică trebuie să te adaptezi situaţiei. Regele însă, militar de carieră, nu are decât un cuvânt şi o onoare. Martorii din epocă ni-l înfăţişează rătăcind pe culoarele Peleşului, tăcut, frământat. În memoriile Reginei Elisabeta veţi găsi relatate ultimele lui clipe…căci Carol I va muri de inimă rea.

Am vizitat de curând palatul şi vă învit să o faceţi, veţi putea vedea sala în care s-a ţinut Consiliul de Coroană care a decis soarta naţiunii noastre, şi camera în care regele s-a lăsat să moară