Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hvaldimir, ”beluga-spion” a Rusiei, surpinsă în apropiere de Suedia...

beluga.jpg

Beluga Hvaldimir, posibil spion rus...
Sursa imaginii: 
AFP - JORGEN REE WIIG via rfi.fr

Beluga Hvaldimir, descoperită în urmă cu patru ani în apele din nordul Norvegiei, purtând un dispozitiv pe care scria clar "Equipment St.Peterburg", se află în prezent pe coasta de vest a Suediei, potrivit unui ONG care îi urmărește mișcările, transmite rfi.fr.

Numele ei provine dintr-un joc de cuvinte care combină cuvântul "balenă" (hval, în norvegiană) și emblematicul prenume rusesc. Beluga Hvaldimir a fost observată pentru prima dată în apele arctice norvegiene în 2019. După ce a fost văzută în ultimele zile în fiordul Oslo, a fost observată încă o dată duminică, mai la sud în Marea Nordului, în Hunnebostrand, pe coasta de vest a Suediei, a declarat pentru AFP Sebastian Strand, de la organizația OneWhale.

 

 

Video: Youtube / OneWhale

După ce în ultimii trei ani s-a deplasat încet din nordul Norvegiei, în ultimele luni s-a îndreptat cu o viteză mult mai mare spre sud, dintr-un motiv inexplicabil.

"Nu știm de ce se mișcă atât de repede în acest moment", mai ales că "se îndepărtează de mediul ei natural", a spus biologul marin. "Ar putea fi vorba de hormonii care o împing să își găsească un partener. Sau singurătatea – aceste animale sunt foarte sociabile, s-ar putea să-și caute parteneri”

Hvaldimir are între 13 și 14 ani, potrivit estimărilor specialiștilor și a fost observată în aprilie 2019 în largul regiunii arctice Finnmark, în nordul îndepărtat al Norvegiei. Biologii care s-au apropiat de ea au reușit să îi îndepărteze hamul fixat în jurul capului. Hamul era prevăzut cu o bază pentru o cameră mică, cu textul "Equipment St.Peterburg" imprimat în limba engleză pe curelele de plastic.

Direcția Norvegiană de Pescuit a presupus atunci că Hvaldimir evadase din captivitate unde probabil a fost antrenată de marina rusă, având în vedere că pare obișnuită cu compania umană și are tendința de a se apropia de nave. Moscova nu a comentat niciodată în mod oficial aceste speculații.

Folosirea acestor mamifere marine în scopuri militare nu este o noutate. În anii 1960, delfinii au fost antrenați de armata americană pentru apărarea împotriva atacurilor subacvatice. Cu ajutorul sonarului lor, cel mai puternic din lume, ei sunt capabili să detecteze obiecte aflate la sute de metri distanță, mine sau scufundători care încearcă să saboteze navele, de exemplu.

Un program similar a fost lansat în URSS în anii 1980. În primăvara anului 2022, Institutul Naval al SUA a raportat prezența unor adăposturi pentru delfini în portul Sevastopol, unde se află o mare parte din flota rusă.

Beluga, sau delfinul alb, trăiește în mod obișnuit mult mai la nord, în apropiere de Groenlanda sau în apele din Arctica rusă sau norvegiană.

Marea Barents și Atlanticul de Nord sunt zone strategice pentru marina occidentală și cea rusă, deoarece reprezintă zona de contact obișnuită pentru submarinele lor. Potrivit lui Sebastian Strand, Hvaldimir pare să fi fost sănătoasă în ultimii ani, hrănindu-se cu pești atrași de marile ferme de somon din Norvegia. Dar organizația OneWhale este îngrijorată de capacitatea ei de a găsi hrană acolo unde se află acum, subliniind că a identificat deja semne de scădere în greutate...

 

Traducere de Axenia Dociu după  articolul publicat de rfi.fr