Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sectorul 1, sufocat de gunoaie. Clotilde Armand cere să fie declarată stare de alertă sanitară

waste-4965944_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, cere Prefecturii să fie declarată stare de alertă în sector din cauza situației sanitare, în contextul în care sectorul a început din nou să se umple de gunoaie. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand le promite bucureștenilor că "acest episod negru din istoria Sectorului 1 cauzat de politicieni corupți și de mafia gunoaielor va lua curând sfârșit".

Clotilde Armand a anunțat vineri pe Facebook că a cerut Comitetului Local pentru Situații de Urgență să înainteze Prefecturii București o adresă prin care să declare starea de alertă din cauza situației sanitare de pe raza teritorială a Sectorului 1 "cauzată de șantajul și suspendarea colectării gunoiului de către operatorul de salubritate". Ea spune că, în paralel, a avut discuții cu firmele de sortare a gunoiului din Sectorul 1 și a ajuns la un acord.

"Am aflat că stațiile de sortare și-au redeschis porțile începând de astăzi dimineață pentru a primi gunoiul colectat de Romprest. Aceste stații erau închise din cauza neachitării de către compania Romprest a facturilor datorate în ciuda plăților făcute de Primăria Sectorului 1", afirmă Clotilde Armand. Ea le cere bucureștenilor să sune la Poliția Locală Sector 1 și să continue să reclame neridicarea gunoiului. "Este foarte important acest lucru. O să vă explic mai târziu de ce. Știu că nu este cea mai confortabilă situație: vă citesc mesajele, umblu zilnic în sector și văd cu ochii mei ce se întâmplă. Dar de asta suntem noi aici. Să rezolvăm problemele. Acest episod negru din istoria Sectorului 1 cauzat de politicieni corupți și mafia gunoaielor va lua curând sfârșit. Vă promit", mai scrie Clotilde Armand.

 

 


Sursa imaginii: 
Clotilde Armand/Facebook

O eventuala decizie de declarare a stării de alertă poate fi luată de către Comitetul pentru Situații de Urgență București, care este convocat de către prefect. "Evaluăm situația, mă voi consulta și cu autoritățile sanitare și de mediu și vom analiza si documentația pe care Pirmăria Sectorului 1 ne-o trimite și apoi vom avea un răspuns", a declarat prefectul Capitalei, Alin Stoica, citat de Hotnews.ro. 

Ce spune ministrul Mediului

"Cel mai important lucru, în acest moment, este ca serviciul de salubrizare să fie prestat în continuare. (...) Starea de alertă sanitară este o soluție de moment, o soluție juridică și administrativă care ajută la găsirea unei soluții pe moment, până la trecerea la un sistem sau la o bază nouă contractuală juridică", a declarat vineri ministrul Mediului, Tánczos Barna.

„Am vorbit zilele acestea de mai multe ori cu dna. primar. Știu care este situația. Știu că este o situație complicată din punct de vedere juridic, dar din punctul nostru de vedere, al ministerului, cel mai important lucru este ca serviciul de salubrizare să fie prestat în continuare, în ciuda faptului că cele două entități au o dispută juridică. Vom avea săptămâna viitoare o întâlnire pe această temă pentru a ne asigura că serviciul este prestat în continuare, deșeurile, gunoaiele nu rămân pe stradă”, spune Tzancos Barna. El apreciază că declararea stării de alertă în Sectorul 1 din cauza situației sanitare este „o soluție de moment”. „Am mai avut o situație similară într-un sector unde s-a închis o stație de sortare. Ajută pe moment această intrare în stare de alertă, până la trecerea la o bază nouă contractuală juridică”, adaugă ministrul Mediului.

Reamintim că de la finalul lunii noiembrie 2020, timp de câteva săptămâni, firma Romprest nu a mai ridicat depozitele necontrolate de deșeuri din Sectorul 1, din cauză că Primăria avea la vremea respectivă facturi neplătite de 94 milioane lei. Primarul Clotilde Armand a declarat atunci că facturile ar fi umflate și din această cauză nu le plătește. În plus, Primăria Sectorului 1 nu are banii necesari să le plătească, potrivit sursei citate, deoarece vechea administrație a lăsat în buget o gaură de 800 milioane lei.