Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis: Am venit să adunăm gunoaie aruncate de concetățenii noștri. Depinde de noi să avem grijă de mediu

iohannis_gunoiaie_captura_video.jpg

Image source: 
captura video presidency.ro

Marginea drumului şi albia râului nu sunt "groapă de gunoi", a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, care participă la o campanie "Let's Do It, Romania!", pe râul Argeş, în apropierea localităţii ilfovene Dărăşti. El a criticat autoritățile locale pentru că nu se implică suficient în protejarea naturii.

Am venit aici să adunăm gunoaie, ca să adunăm gunoaie aruncate de concetățenii noștri, care încă nu au înțeles, din păcate, că natura nu este groapă de gunoi”, spune Klaus Iohannis, prezent la o campanie „Let’s Do It, Romania!”.

El spune că pe drumul până la locul de desfășurare a acțiunii era plin cu gunoaie și moloz.

Trebuie să o spunem clar și apăsat. Trebuie să acceptăm cu toții că marginea drumului nu este groapă de gunoi, albia râului nu este groapă de gunoi. Depinde de noi să avem grijă de mediul înconjurător și dacă cineva crede că dacă locuiește în oraș nu are legătură cu mediul, pot să îl contrazic direct. Nu există viață sănătoasă fără un mediu sănătos. De aceea trebuie să ne implicăm. Nu, nu este suficient să ne enervăm dacă vedem o grămadă de gunoaie lăsate de cineva care atât a înțeles. Trebuie să facem ceva. Acest să facem ceva poate să aibă forma acțiunii de astăzi”, adaugă șeful statului.

Iohannis spune că acțiunea „Let’s Do It, Romania!” este un exemplu.

Mulți, mai ales tineri, sunt alături de noi, înțeleg nevoia de astfel de acțiuni. Însă încurajez autoritățile locale să fie și ele alături de noi. Depinde foarte mult de primari și de consilierii locali să organizeze acțiuni de colectare a gunoaielor. Depinde foarte mult de dascăli să facă muncă de conștientizare în școală, ca tinerii să înțeleagă că locul gunoaielor și a deșeurilor nu este în natură, ci acolo unde ele se colectează. Sigur, aceste centre trebuie organizate iarăși de autorități. Este un circuit pe care trebuie să-l avem și noi în România”, conchide Iohannis.