Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Mediului: Astăzi nu există niciun pericol dinspre Ucraina în ceea ce priveşte calitatea aerului

barna.jpg

Ministrul Mediului, Tánczos Barna
Sursa imaginii: 
Guvernul României / Facebook

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că în prezent nu există niciun pericol dinspre Ucraina în ceea ce privește calitatea aerului în zona de nord a României, deşi în ţara vecină pericolul poluării este ”iminent” din cauza bombardamentelor. Declarația a fost făcută după ce în spațiul public au apărut informații privitoare la apariția unui nor toxic cauzat de război.

În momentul de faţă nu există nicio influenţă din direcţia Ucrainei spre zona de nord a ţării noastre în ceea ce priveşte calitatea aerului, a subliniat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

"Din păcate, riscul poluării atmosferei şi aerului, mai ales pe teritoriul Ucrainei, este unul iminent, este foarte mare, datorită bombardamentelor care au loc acolo. A existat o evaluare a Poloniei, evaluarea noastră, făcută împreună cu specialiştii Comisiei Europene şi cu colegii specialiştii din Ucraina, astăzi arată că nu există niciun pericol care să se îndrepte spre România. Avem staţii de monitorizare 24 de ore din 24, valorile sunt normale şi valorile care cresc în anumite perioade în primul rând se datorează traficului şi condiţiilor meteo de imersiune termică. În momentul de faţă nu există nicio influenţă din direcţia Ucrainei spre zona de nord a ţării în ceea ce priveşte calitatea aerului", a declarat ministrul Mediului la Palatul Parlamentului, unde a participat la şedinţa coaliţiei de guvernare.

El a adăugat că Ministerul Mediului analizează şi face prognoze, împreună cu Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM), şi în fiecare dimineaţă situaţia este evaluată.

"Din rapoartele pe care le avem de azi dimineaţă, în continuare reiese această certitudine. Astăzi nu există niciun pericol dinspre Ucraina în ceea ce priveşte calitatea aerului", a punctat ministrul Mediului.

Întrebat în legătură cu faptul că Bulgaria ar fi avertizat că în Marea Neagră sunt mai multe mine ucrainene care plutesc, respectiv dacă există măsuri pentru poluarea mediului, ministrul a arătat că deocamdată nu sunt informaţii oficiale în acest sens.

"Fiind vorba de o situaţie de război, cu siguranţă primele măsuri vor fi luate de Ministerul Apărării, de Armată. (...) Din punctul nostru de vedere, în momentul de faţă nu există informaţii certe că pe litoralul românesc ar exista aşa ceva. În primul rând este pericol din punct de vedere al siguranţei navigaţiei şi doar în cazul în care Ministerul Apărării nu găseşte soluţia de îndepărtate, de dezamorsare a acestor eventual mine, atunci putem să discutăm despre pericolul asupra mediului. Eu sunt convins că MApN va găsi soluţia", a spus Barna Tanczos.