Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OUG 13: CCR intră joi pe fond. Laura Ştefan: Soluţia finală e la Parlament

Curtea Constituţională este aştepată să analizeze joi sesizarea Avocatului Poporului referitoare la modificarea legislaţiei penale prin Ordonanţa de Urgenţă numărul 13. Se intră aşadar pe fond, în condiţiile în caremiercuri, judecătorii CCR au stabilit că nu există un conflict între Guvern şi Parlament în legatură cu adoptarea ordonanţei. 

Şeful statului şi Consiliul Superior al Magistraturii au sesizat Curtea, motivând , printre altele, că Guvernul a legiferat în locul Parlamentului. Decizia deja dată era previzibilă, comentează expertul anti-corupţie Laura Ştefan. Ce va mai decide Curtea Constituţională, pe fond, nu va pune punct discuţiilor. Soluţia finală stă tot în mâinile Parlamentului, explică, la RFI, Laura Ştefan:

Laura Ştefan:  Eu cred că nu se termină nimic pentru că indiferent de ce se decide cu privire la OUG 13 ce ne interesează este ca în această chestiune să domnească certitudinea juridică. Şi aceasta nu poate interveni decât după ce ne lămurim că parlamentul este de acord să adopte aceeaşi soluţie pe care guvernul a adoptat-o şi anume să rezolve problema generată de OUG 13, prin aprobarea OUG 14 printr-o lege. Mă aştept ca Parlamentul să facă ce a declarat prin liderii săi importanţi şi să ieşim cumva din această criză profundă în care se zbate România de atâtea săptămâni. Generată până la urmă de ideea abosult inacceptabilă că odată ajuns la guvernare poţi să dai orice fel de acte normative, indiferent cât de scandaloase sunt acestea. 

Reporter: Dacă judecătorii CCR ajung la concluzia că OUG 13 e în acord cu Legea Fundamentală? Ce se întâmplă atunci?

Laura Ştefan: Nimic. Avem OUG 14 care a abrogat OUG 13. 

 

 

 

 
Ascultă AICI interviul integral cu Laura Ştefan: