Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OUG 13: Conflictul între puterile statului, analizat la CCR

Curtea Constitutională a discutat în această dimineaţă  sesizarile preşedintelui  Iohannis si şefei CSM privind conflictul între puteri şi s-a retras între timp pentru deliberări. La şedinţa publică au participat părţile din dosar, inclusiv reprezentanţi ai parlamentului,  guvernului şi Consiliului Superior al Magistraturii. 

Senatul a fost reprezentat de Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei Jruidice, care a insistat că invocarea unui conflict ar fi absurdă şi că se poate crea un precedent: Dacă am admite că un act e emis cu nerespectarea unor proceduri, pasul următor ar fi să facem dosare penale tuturor celor implicaţi. Am ajunge la situaţia absurdă ca toate actele CCR să atragă răspunderea penală a celor care au adoptat actele respective”, a spus, printre altele, Şerban Nicolae.

Situaţia creată de Ordonanţa 13 provoacă de fapt două conflicte de natură constituţională, explica, la RFI, judecătorul Cristi Danileţ, fost membru CSM. În evaluarea sa ar exista inclsuiv un conflict şi între parlament şi guvern :

Parlamentul este cel care trebuie să dea legi organice, iar guvernul în mod excepţional să dea ordonanţe de urgenţă. Ori noi tocmai am asistat la o preluare a unor atribuţii parlamentare de către govern (…) Sigur că fiind din Justiţie şi ştiind cum a fost aprobată ordonanţa, fără avizul CSM-ului sau cu avizul cerut într-o seară şi dat a două zi, după ce déjà era intrată în vigoare, îmi este clar că este un conflict şi aici”.Decizia Curţii Constituţionale de astăzi referitoare la conflictul dintre puteri şi deciziile de mâine pe excepţiile de neconstituţionalitate cu privire la Ordonanţa de Urgenţă 13 ar urma să lămurească dacă s-a ţinut cont de prevederile legii la elaborare şi, pe fond, dacă se putea ajusta condul penal printr-o astfel de intervenţie, mai spune judecătorul Cristi Danileţ.