Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OUG 14 trece de Comisia Juridică a Senatului

Ordonanţa 14 a trecut de Comisia Juridică a Senatului şi va ajunge la dezbateri şi vot final în plen. 

A fost o şedinţă cu scântei: preşedintele Comisiei, social-democratul Şerban Nicolae a invitat reprezentanta Parchetului General să părăsească sala, pentru că nu ar fi fost invitată din start la discuţii. Anterior, Şerban Nicolae declara că deşi şedinţa va începe după ora 18.00, va avea grijă ca raportul să nu fie adoptat “noaptea ca hoţii”:

Raportul favorabil a fost dat cu unanimitate de voturi. Textul OUG 14 a suferit o singură modificare: a fost eliminată din textul ordonanţei modificarea articolului 25 din Codul de Procedură Penală, la propunerea USR. Şerban Nicolae: Proiectul de aprobare a ordonanţei 14 va ajunge, marţi, în şedinţa de plen a Senatului. Liberalii şi reprezentanţii USR au cerut ca ordinea de zi să fie suplimentată, prin discutarea Ordonanţei 13 în aceeaşi şedinţă.

”Este important să le discutăm împreună. Există un risc destul de mare să dăm un semnal prost dacă am discuta azi exclusiv OUG 14. Există o temere reală că, adoptându-se exclusiv OUG 14, creem sau lăsăm o breşă pentru a putea fi activate ulterior dispoziţiile OUG 13”, a punctat senatoarea PNL Alina Gorghiu. Propunerea a fost însă respinsă prin vot. Preşedintele comisiei a explicat că OUG are deja un calendar trasat şi că raportul va fi dat în şedinţa din 21 februarie, la care au fost déjà invitaţi reprezentanţi ai insituţiilor cheie din Justiţie. 

Ordonanţa numărul 14 o abrogă pe precedenta, celebra OUG 13, care aducea modificări importante Codurilor penal şi de procedură penală şi care a scos sute de mii de oameni în stradă, în ultimele 13 zile consecutive.