Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce rușii de rând n-ar fi surprinși de un atac asupra Ucrainei

exercitiu_militar.png

Exerciții militare comune Rusia - Belarus, 4 februarie 2022
Sursa imaginii: 
Ministerul Apărării din Rusia via AP Photo

Tensiunile în Ucraina cresc în timp ce Occidentul acuză Rusia că a mințit în legătură cu retragerea trupelor. Între timp, mediile controlate de la Kremlin își înăspresc tonul față de Ucraina, în ceea ce pare a fi o pregătire psihologică a populației pentru o intervenție militară.

The New York Times relatează că, în timp ce Rusia a alimentat speranța unei soluții diplomatice și a pretins că retrage forțele de la granița cu Ucraina, oficialii americani și ai NATO au acuzat Moscova că dimpotrivă, continuă să aducă trupe.

Potrivit unor analiști ruși citați de ziar, planul președintelui Putin rămâne acela de a folosi amenințarea războiului pentru a atinge obiective de anvergură, pe care el ar prefera, totuși, să le obțină pașnic: o reducere a prezenței NATO în Europa de Est și recunoașterea unei sfere de interes rusești în regiune, inclusiv în Ucraina.

Dmitri Trenin, directorul Centrului Carnegie din Moscova, a spus că se așteaptă ca multe trupe ruse să rămână poziționate în apropierea graniței, parțial pentru a menține această stare de tensiune.

 „Va menține presiunea până când va obține un răspuns satisfăcător la problema sa principală”, a spus el.

Statele Unite, de exemplu, au declarat că sunt pregătite să revigoreze discuțiile privind plasarea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune în Europa. Un dialog începuse deja anul trecut.

Președintele Putin are mai multe modalități de a menține presiunea, printre care noile mișcări militare de rău augur, dezinformarea și atacurile cibernetice.

El poate folosi, de asemenea, tactici politice, cum a fost votul de marți în Parlamentul rus controlat de Kremlin, care i-a cerut să recunoască independența separatiștilor susținuți de ruși din estul Ucrainei, o mișcare pe care a spus că nu este încă pregătit să o facă.

Le Monde notează că în estul Ucrainei, separatiștii ruși și Kievul se acuză reciproc de bombardamente. Situația din Donbass amenință să degenereze, ucrainenii denunțând o „încălcare gravă a acordurilor de la Minsk de către Rusia, într-un context de securitate deja tensionat”.

La rândul lor, autoritățile din regiunea separatistă Lugansk, citate de agenția de presă rusă Interfax, au anunțat că „situația din prima linie [s-a deteriorat] în ultimele douăzeci și patru de ore”. Șeful miliției din această regiune, Ian Leshcenko, a acuzat armata ucraineană că „încearcă să împingă conflictul spre o escaladare”.

L’Express vorbește despre zborurile americane pe lângă granița cu Ucraina, la Rzeszów, Polonia.

Sute de parașutiști americani au sosit miercuri pe aeroportul Rzeszow, ca parte a desfășurării a câteva mii de soldați pentru a întări flancul estic al NATO, din cauza tensiunilor cu Rusia.

Reporterii AFP au văzut pe militari coborând de pe două avioane de transport militare Boeing C-17 și urcându-se în autobuze pe aeroportul, situat la aproximativ 100 de kilometri de granița cu Ucraina.

Alți soldați zburau înainte și înapoi cu elicopterele Black Hawk și Chinook. Mașini blindate, camioane militare, containere și alte zeci de soldați au fost văzute într-o tabără amenajată în jurul unui centru de conferințe vizavi de terminalul aeroportului.

 

Un război digital și al dezinformării

Pentru ziarul elvețian Le Temps, de opt ani Kievul este supus unui război digital, hibrid, fără precedent, purtat pe mai multe fronturi, care redefinește arta conflictului în secolul XXI.

Ultimul atac provocat de milițiile ruse de hackeri dă tonul adevăratei bătălii împotriva Kievului. Marți după-amiază, situl Ministerului Apărării al Ucrainei era încă în genunchi.

Iar Deutsche Welle apreciază că dacă Rusia ar ataca Ucraina, mulți ruși nu ar fi surprinși:

De ani de zile, mass-media lor de stat a deschis calea, numindu-i pe ucraineni drept „naziști” și înfățișând țara ca pe o națiune inamică.

Notoriul populist de dreapta și deputat Vladimir Zhirinovsky, care apare frecvent în talk-show-uri politice, vorbește public de ani de zile despre atacarea Ucrainei.

Cel mai recent, el a susținut folosirea „forței militare” într-un interviu de la sfârșitul anului trecut, în cazul în care Ucraina nu va respecta cerințele Rusiei, cum ar fi renunțarea la aderarea la NATO.

Apărând pe postul de televiziune de stat Rusia-1 în urmă cu câțiva ani, Jirinovski vorbea chiar despre lansarea unei bombe nucleare asupra reședinței președintelui ucrainean de atunci, Petro Poroșenko, la Kiev.

Ideea unui război în Ucraina a intrat în imaginația presei ruse, dar și ucrainene. Au fost publicate o serie de cărți non-ficțiune care prevăd „căderea proiectului Ucrainei”.

 
Revista presei internaționale din 18 februarie 2022