Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Amenințarea cu războiul va rămâne o constantă în guvernarea lui Vladimir Putin

putin_kremlin.png

Vladimir Putin în timpul mesajului video adresat națiunii cu privire la situația din Ucraina, Kremlin, Moscova, 21 februarie 2022
Sursa imaginii: 
kremlin.ru

Incertitudine, tensiune dusă la limită și posibilitatea ca amenințarea cu războiul să devină o constantă a președinției lui Vladimir Putin. Iată câteva dintre ideile formulate de presa internațională în ce privește criza ucraineană.

Publicația americană The Hill îl citează pe consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, potrivit căruia SUA consideră că Rusia plănuiește o invazie „extrem de violentă” a Ucrainei, pentru a încerca să „zdrobească” poporul ucrainean.

„Orice operațiune militară de dimensiunea și amploarea a ceea ce credem că rușii plănuiesc va fi extrem de violentă. Va costa viețile ucrainenilor și rușilor, a civililor și a personalului militar deopotrivă”, a spus Sullivan în timpul unei apariții la emisiunea „Today” de la NBC.

„Dar avem și informații care să sugereze că va exista o formă și mai mare de brutalitate, deoarece acesta nu va fi doar un război convențional între două armate”, a adăugat el. „Va fi un război purtat de Rusia împotriva poporului ucrainean pentru a-i reprima, a-i zdrobi, a-i face rău”. Se crede că până la 190.000 de soldați ruși s-au adunat lângă granițele Ucrainei. Oficialii ruși au negat aceste cifre.

Potrivit The New Tork Times, oficialii americani se tem că Rusia ar putea folosi recunoașterea independenței regiunilor separatiste din Donbas pentru a aduce mai multe forțe acolo.

În timp ce mass-media de stat rusă emite un ritm amenințător de rapoarte nefondate despre o agresiune a Ucrainei, dl Putin a folosit o ședință televizată a Consiliului de Securitate pentru a declara că acordul de pace pentru teritoriile separatiste susținute de Rusia este mort. Subordonații săi, toți în favoarea recunoașterii, au folosit întâlnirea pentru a da vina pe Statele Unite pentru escaladarea tensiunilor.

Le Monde vorbește despre incertitudine după ce Moscova a spus că este prea devreme pentru a vorbi despre un summit între președintele rus Vladimir Putin și președintele american Joe Biden, spre deosebire de ceea ce anunțase Parisul cu o zi înainte:

Occidentalii văd mâna Moscovei în spatele intensificării luptelor din prima linie și se tem că aceasta va servi drept pretext pentru Rusia să lanseze un atac masiv. Moscova neagă orice plan de invadare a Ucrainei, dar cere ca țara să nu adere niciodată la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și, de asemenea, retragerea Alianței din statele europene din din Est, cereri respinse de occidentali până acum”.

 

Pregătirile de invazie continuă fără vreo încetinire

CNN citează oficiali americani care văd mișcările Rusiei ca fiind în direcția invadării Ucrainei. Un oficial american, familiarizat cu ultimele informații, spune că pregătirile militare continuă fără încetare și „nu a existat nicio încetinire”.

Alți indicatori, cum ar fi bruiajul electronic și atacurile cibernetice pe scară largă, nu au fost încă observați, conform mai multor surse.

În timp ce The Economist comentează: ”După cum mulți din Ucraina vor spune, ca să nu mai vorbim de Cecenia, Georgia și Siria, domnul Putin nu este nicidecum un pacifist.

Dar pentru cea mai mare parte a mandatului său, ideea ca Rusia să se angajeze într-un război major cu o putere străină nu a fost avută în vedere de elitele regimului.

În 2014, anexarea Crimeei s-a făcut fără sânge, iar alimentarea conflictului în Donbas a fost întreprinsă de „omuleți verzi”.

În acest an, totuși, Putin pare că va duce un război total. Și orice s-ar întâmpla în următoarele câteva zile sau săptămâni, va genera o nouă realitate; atâta timp cât dl Putin rămâne la putere, posibilitatea declanșării unui război va fi o constantă a guvernării sale. 

Această disponibilitate nu este doar o nouă realitate înfricoșătoare pentru Ucraina, dar și pentru NATO. De asemenea, îi îngrozește pe mulți din elita Rusiei”.

 
Revista presei internaționale din 22 februarie 2022