Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A 13-a zi de proteste: Ora de lectură la Sibiu, tricolor uman la București

protest.jpg

A 13-a zi de proteste anticorupție. Foto: Alex Olaru
A 13-a zi de proteste anticorupție. Foto: Alex Olaru

În a 13-a zi de proteste după adoptarea Ordonanței 13/2017, manifestanții încep să se adune în piețele marilor orașe. La Sibiu, fostă capitală culturală europeană, manifestanții au organizat un miting al lecturii. La București, este așteptat un miting amplu la care manifestanţii intenţionează să creeze din lumini şi panouri colorate un tricolor uman.

Actualizare 7 : La Cluj, numărul participanților ar atinge 10 mii

Actualizare 6: La ora 21,00, peste 30 de mii de oameni formează un" tricolor uman" uriaș

Actualizare 5: La Sibiu, numărul celor ieșiți în stradă ar depăși 7 mii (news.ro)

Actualizare 4: În fața guvernului numărul manifestanților a trecut de 20 de mii. Contramanifestația de la Cotroceni s-a încheiat.

Actualizare 3: Se protestează și la Cotroceni, față de președintele Klaus Iohannis. Numărul manifestanților care îi cer demisia se apropie de o mie.

Actualizare 2: Proteste și la Cluj, Iași, Sibiu, Timișoara, Iași și alte orașe din țară

Actualizare 1: La București, în Piața Victoriei, la ora 20:00 erau spre 10 mii de oameni  (presă)

200-300 de persoane au participat duminică după-amiază la un protest inedit la Sibiu. Timp de o oră, între 13.00 – 14.00, oamenii s-au strâns în Piața Mare în jurul unui banner cu texul "#rezist" și au citit în liniște. Oamenii au venit echipați cu cărți și scaune pliante, unii chiar cu paturi și pături, după cum relatează presa locală. Protestul "Ora de lectură" a fost aprobat de Primarie, în urma unui apel pe Facebook cu textul:
"Ne intalnim duminica in Piata Mare si citim. O carte si un scaunel. Intre orele 12 si 13. Cu un A4 pe spate cu textul REZIST. Atat. Fara vuvuzele, fara fluiere, fara scandari, fara alte texte, fara sa raspundem la mobil. In liniste. Nu vindem si nu cumparam nimic. Doar citim. Fiecare poate sa citeasca orice carte: Constitutia, Codul Penal, DEX-ul, Seneca, Goethe, Dumas, Plesu, Mark Twain, Jules Verne... Sa aratam ca suntem culti", spune organizatorul protestului, pe pagina sa de Facebook.

Tricolor uman la București

Un nou protest de amploare este anunțat pentru București, după recordul de duminica trecută, când 300.000 de persoane au manifestat în Piața Victoriei. În seara aceasta, participanții intenționează să creeze, din lumini și panouri colorate, un tricolor uman în fața Guvernului.

Tedy Ursuleanu, supravietuitoare a incendiului din clubul Colectiv, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj video în care spune că își va serba ziua de nastere, duminică, la protestul din Piața Victoriei. "Vrem să sărbatorim democrația, vrem să luptăm împotriva corupției, care la momentul actual a cam acaparat toate instituțiile de la noi. Trebuie să rezistăm în continuare, fie că e frig, fie că va ninge, noi vom fi acolo si vă așteptam  cu mare drag", este mesajul lui Tedy Ursuleanu.