Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Restricțiile anti-covid vor fi relaxate de luni în București

berbeceanu.jpg

De luni vor fi relaxate mai multe măsuri restrictive în Capitală.
De luni vor fi relaxate mai multe măsuri restrictive în Capitală.
Sursa imaginii: 
M.A.I.

Se vor deschide restaurantele, cafenelele și barurile la 30% din capacitate. Accesul publicului în sălile de spectacol și cinema va fi permis tot în limita a 30% din locuri. Ministerul Sănătăţii recomandase amânarea măsurilor de relaxare a restricţiilor în contextul depistării a unor noi cazuri de infectre cu noua variantă de virus din Marea Britanie.

Începând de luni vor fi relaxate mai multe măsuri restrictive, respectiv restaurantele, barurile și cafenelele vor funcționa în intervalul 06.00-21, la o capacitate de 30%, iar sălile de spectacole, teatre și cinematografe vor funcționa la o capacitate de 30%, anunță Traian Berbeceanu.

Cu 47 de voturi pentru, un vot împotrivă și patru abțineri s-a hotărât ca, începând de luni, 25 ianuarie, ora 00.00, să fie relaxate mai multe măsuri restrictive existente în vigoare la acest moment. Măsuri de relaxare vizează domeniul HORECA - restaurantele, barurile și cafenelele vor funcționa în intervalul orar 06.00-21.00 la o capacitate de maxim 30%, cu respectarea tuturor normelor instituite prin lege. De asemenea, s-a hotărât ca în domeniul sălilor de spectacol, teatru, cinematografelor să fie admis accesul publicului și spectacolele cu cu publicul în limita a 30% din capacitatea sălii de spectacol”, anunță prefectul Capitalei.

El precizează că operatorilor licențiați în domeniul sălilor de noroc li se permite funcționarea cu publicul în limita a 30% din capacitatea sălilor tot în intervalul ora 07.00-21.00.

Recomandăm cetățenilor municipiului București prudență. Și autoritățile sunt prudente. Acesta este motivul pentru care am hotărât ca aceste măsuri să fie relaxate începând de luni. Am considerat necesar ca toți operatorii economici să aibă timpul necesar să amenajeze sălile în conformitate cu prevederile legale. În mod categoric vom fi intransigenți”, mai spune Berbeceanu.

Prefectul Capitalei transmite că a hotărât intensificarea controalelor pentru a verifica modul în care sunt respectate normele aflate în vigoare.

Ministrul Sănătății: Se testează prea puțin. Virusul e răspândit în București mai mult decât arată datele oficiale

Anterior, ministerul Sănătăţii recomandase Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) amânarea măsurilor de relaxare a restricţiilor. Asta în contextul în care încă două persoane au fost diagnosticate cu noua tulpină de SARS-CoV-2 din Marea Britanie, mult mai contagioasă.Ambele cazuri sunt din București și nici una dintre cele două persoane nu a călătorit în afara țării. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat joi că se testează prea puțin și că virusul e răspândit în București mai mult decât arată datele oficiale.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat vineri că sunt cazuri de COVID-19 care nu se raportează, iar autoritățile cunosc acest lucru.El spune că situația este „încă” sub control.

Sunt cazuri care nu se raportează. Asta știm, pentru că sunt unii care fac teste antigen, teste rapide acasă și sunt pozitive și rămân acasă. Cum aveam înainte pe cei care aveau simptome ușoare și nu mergeau să se testeze, refuzau să se testeze. Acum se testează acasă și rămân acasă, în cazul fericit. Unii dintre ei poate nu respectă regulile și nu rămân acasă. Cu testele PCR suntem pe la 30.000 dacă nu greșesc, pe zi, la care se adaugă câteva mii de teste antigenice rapide. Rata de pozitivare am văzut că este totuși menținută la un nivel mai mic decât înainte”, a spus șeful DSU.

Raed Arafat spune că indicatorii după care se ghidează sunt „foarte buni” pentru a urmări situația în țară. Potrivit dr. Arafat, ocuparea paturilor de ATI a rămas pe un platou și are chiar o scădere.

Scăderea este lentă, mică, dar arată că situația este sub control. Astăzi suntem sunt 1.000 de paturi în ATI. Locurile de internare pe cazurile intermediare în spitale sunt în relativă scădere”, a mai spus șeful DSU.

Acesta a precizat că situația „este, încă, sub control” în România și acest lucru poate rămâne cel puțin la fel dacă fiecare dintre cetățeni va respecta măsurile legale.